Тристранката се събира, за да се разпадне 02.04 | 07:00

Работодателските организации напускат Националния съвет

От Диана Цветкова

Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) се събира на заседание.

На срещата между правителството, работодателите и синдикатите е предвидено да бъдат обсъдени мерките в социалната сфера, които трябва да бъдат предприети от служебния кабинет.

Най-вероятно обаче на заседанието ще се констатира, че "Тристранката" не може да взима решения, тъй като е в непълен състав.

Вчера всички национално представителни работодателски организации напуснаха съвета. Като причина посочиха несъгласие с поправките в Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни, обществени и други длъжности в публичния и частния сектор, които бяха предложени от лидера на РЗС Яне Янев и гласувани дни преди разпускането на 41-вия парламент.

Промените предвиждат представителите на работодателските организации и синдикатите, участващи в национални консултативни съвети, да декларират доходите и имуществото си пред Сметната палата.

Според работодателските организации законът е противоконституционен и излага бизнеса на опасности.

Синдикатите също възнегодуваха от текстовете. Шефът на КНСБ Пламен Димитров обяви закона за "изключително циничен", но коментира, че мерките в подкрепа на бедните в момента са по-важни.

Очаква се на днешната среща в Министерския съвет да се яви представител на работодателите, който да връчи на социалния министър Деяна Костадинова декларация, с която информират за оттеглянето си от съвета.

Водещи