Фалстарт на делото за КТБ 13.12 | 15:37

Поради куп причини първото заседание на съда бе отложено за януари

От iNews.bg

Специализираният съд не даде ход на мегаделото КТБ. То бе разпределено на случаен принцип на съдия Виржиния Петрова. На съд прокуратурата предаде банкерът Цветан Василев и още 17 души. Това са Александър Панталеев, Илиан Зафиров, Георги Христов, Георги Зяпков, Елка Стойкова, Елена Инджева, Рангел Стойчев, Светлана Георгиева, Снежанка Велева-Стефанова, Маргарита Голева, Красимир Хаджидинев, Маргарита Петрова, Мария Димова, Борислава Тренева-Кючукова, Цветан Гунев, Румен Симеонов, Славияна Данаилова-Велева. За днес бе насрочено първото заседание по него, което е разпоредително. Делото бе отложено за януари догодина, предаде БГНЕС.

Няколко бяха причините да не се дава ход на това дело, сред тях и тази, че не е получен отговор на съдебната поръчка до Сърбия за Цветан Василев. Бившият банкер е нередовно призован. Съдебната поръчка е изпратена през ноември, но няма отговор. Василев е търсен на адреса в София, но по сведения и на домоуправителя от около 4 години не е забелязван там. Освен нередовното призоваване на Василев, се оказа, че друг от подсъдимите няма адвокат, тъй като защитникът му е починал.

"Интересът на прокуратурата е да тръгне съдебното следствие”, каза прокурор Иван Гешев. Той е сигурен, че доказателствата, с които разполагат ще дадат отговор на въпросите, които се задават в обществото. "Затова интересът на прокуратурата е да тръгне наказателното производство и ще направим всичко възможно като страна в този процес да осигурим тръгването на този наказателен процес”, посочи Гешев. На въпрос за граждански иск, от прокуратурата посочиха сумата от 4,4 млрд. лв. от синдиците. "Прокуратурата са изобретатели във всяко отношение, включително по отношение на двигатели с вътрешно горене", заяви Цветан Гунев, бивш подуправител на БНБ преди заседанието на мегаделото за КТБ във връзка с това, че обвинението сравни делото с "кацане на Луната”. На въпрос, че след като няма проблем с надзора защо има фалирала банка, Гунев отговори: Попитайте тези, които извършиха погрома. "Нарисуван от някои хора”, така пък отговори на въпроса как вижда Моделът КТБ, така както е описан в обвинителният акт Константин Симеонов, адвокат на Цветан Василев.

Според Гешев не е пресилено да се посочи това дело като уникално. "Задачата, която седеше пред екипа на това дело беше със сложност близо до тази с дизелов двигател да се кацне на луната. Към момента ние смятам, че сме кацнали. Дали ще дишаме и как ще протече процесът, предстои да видим", каза той тогава.

Водещи

Най-четени