Фандъкова: За каране на кола на територията на Столична община няма да се плаща 19.02 | 15:35

От депутатите зависи да освободят автобусите на градския транспорт от тол такси, отбеляза още тя

От iNews.bg

Хората няма да плащат, за да се придвижват на територията на Столичната община. Този разход ще бъде поет от общината и за тази цел ще бъде сключено споразумение с Агенция "Пътна инфраструктура". Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова, цитирана от БГНЕС.

"От месеци водим тежки преговори с АПИ. Постигнахме съгласие по отношение на това, че на територията на цялата Столична община хората няма да плащат винетки. Това обаче няма да става безвъзмездно. Ще поискам решение на Столичния общински съвет за сключването на конкретното споразумение. На финала сме на този процес. Дотогава от АПИ обещаха, че няма да санкционират хората", увери кметът.

Фандъкова обясни, че пътищата, за които се грижи пътната агенция ще бъдат заплащани по цени, които те заплащат за републиканските пътища, за които Столичната община се грижи.

"От години се грижим за Южната дъга – снегопочистване, ремонти, поддържаме осветлението. Това обаче с обратен знак ще се случи на Северната скоростна тангента. Разчетите са направени и предстои те да бъдат внесени в общинския съвет", обяви тя.

На въпрос на БГНЕС дали автобусите на градския транспорт ще плащат тол такса, Фандъкова каза, че това задължение е вменено със закон и на този етап "Столичният автотранспорт" ще трябва да плаща.

"Автобусите на градския транспорт ще трябва да плащат тази такса. Ако народните представители решат да освободят градския транспорт от тези такси, ще бъдем доволни, защото както знаете, транспортът се субсидира", каза Фандъкова и добави, че на този етап допълнителен разход ще може да бъде покриван.

Все още не е ясно с колко повече ще се натовари бюджетът на общинското дружество.

ВМРО внесоха предложение за промени в Закона за пътищата, за да бъдат изключени автобусите на градския транспорт от тол системата.

Председателят на столичната общинска комисия по транспорт Карлос Контрера, който е от същата партия, обясни, че само 168 автобуса ще трябва да плащат пътни такси от 1 март. 

Водещи

Най-четени