Фидосова се обяснява на Барозу за "безукорната" Марковска 02.11 | 17:50

Шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова се впусна в опит да изчисти името на наскоро избраната за конституционен съдия

От Диана Цветкова

Шефката на правната комисия в парламента Искра Фидосова се впусна в опит да изчисти името на наскоро избраната за конституционен съдия Венета Марковска.

За целта Фидосова е изпратила писмо до президента на Европейската комисия Жозе Барозу, в което се обяснява за изслушването на Марковска и скандала около избора ѝ.

Венета Марковска бе избрана за конституционен съдия на 31 октомври, след като бе издигната от група, близки до ГЕРБ независими депутати. Още преди избора ѝ обаче в правната комисия постъпи сигнал, че съдийката е замесена в афера, подобна на скандала с магистратските роднини в Приморско.

Според сигнала нейни близки са се сдобили с апетитни имоти, тя е опитала да потули разследване срещу мъжът, с когото е съжителствала. Припомниха се и твърдения, че в конфликт на интереси е гледала дела, по които адвокат е бил неин близък приятел.

Впоследствие Европейската комисия посъветва страната ни да провери съмненията за конфликт на интереси около съдийката. Сега Искра Фидосова обяснява в писмо до председателя на ЕК, че Марковска е  определила сигнала срещу нея като донос и е изтъкнала, че като публична личност всяка година подава имотна декларация, а Сметната палата не е установявала несъответствия.

"От всички безспорни факти и данни, представени на депутатите в комисията от компетентните държавни органи на Република България, може да се направи извод за безукорното поведение на Венета Марковска като магистрат", пише Фидосова до Барозу.

В писмото тя обяснява, че съдията е отхвърлила сигнала, че майка ѝ си е купила три къщи в село Душанци. "Става дума за село, което не е курорт, и всеки може да отиде на място и да се убеди, че се касае за дворно място с едноетажна къща в обикновено българско село", казва Фидосова.

Освен това Марковска категорично е заявила, че не се е срещала с министъра на вътрешните работи или с негови заместници. Става дума за твърдения, че преди време тя е оказала натиск върху служители на вътрешното министерство, за да се потули арестът на неин близък приятел.

Определила е като "нелепо" твърдението за конфликт на интереси заради познанството ѝ с адвокат, като е обяснила, че Върховният съд заседава в различни състави с по трима или петима съдии и е невъзможно тя да повлияе на останалите членове на състава при приемането на решение по дадено дело. Според твърденията Марковска е близка с адвокат Румен Еленски, който защитаваше Ахмед Доган по делото за Цанков камък във ВАС.

Тя не отрича синът ѝ да е дал обща фирма с адвокат, но е посочила, че той е пълнолетен и сам взема решения и освен това е продал дяловете си преди няколко години. "Това не е нарушение на закона според нея и няма никакво отношение към работата ѝ като магистрат", отбелязва Искра Фидосова.

Шефката на правната комисия изтъква, че Венета Марковска е представила удостоверение от Висшия съдебен съвет, че срещу нея няма постъпили сигнали и жалби в етичната комисия. Представила е и документ от Върховния административен съд, че срещу нея никога не е имало оплакване или сигнал за допуснати нарушения в работата ѝ.

Марковска е показала и документи, че срещу нея не се водят прокурорски проверки, наказателни или дисциплинарни производства.

Водещи

Най-четени