Христос Воскресе! 28.04 | 00:01

От iNews.bg

Христос Воскресе! Православните християни отбелязват Великден, денят на най-голямото чудо – възкресението на Божия син Исус Христос.

Празник на празниците! Чудо на чудесата! Светлина на светлините! Радост, която изпълва сърцата на християните с неизказан възторг, защото Христос възкръсна! Празнува целият свят, видим и невидим!.

Православните църкви пеят: Началникът на живота победи смъртта, защото Той е истински Бог и Господ, Изкупител и Спасител. Човешката Му плът, положена в гроба, е съединена с Бог Слово в една ипостас неслитно, неизменно, неразделно и неразлъчно. Смъртта е безсилна да удържи в своя власт тялото и душата Христови, свързани в ипостасно единство с Извора на живота, Който по Своята Божествена същност е Възкресение и Живот.

След Възкресението Си Спасителят до деня на Своето Възнесение многократно се явявал на учениците Си - утвърждавал вярата им "с много верни доказателства", говорел им и за Царството Божие с обещанието, че не след много дни ще бъдат кръстени с Дух Свети.

Христовото Възкресение открива пътя към личното спасение на всеки християнин. Следвайки с непрестанни усилия своя жизнен път, във Христа и чрез Христа повярвалият достига възкресение и живот вечен, умира със Христа с убедеността, че и с Него ще живее. Делото на спасението се приема радостно и доброволно като свободно избран подвиг и стремеж към съвършенство.

Великден е третият ден след разпъването на Христос на кръста и неговата смърт. Тогава Мария Магдалена, заедно с още 2 жени, отишла до гроба, където е положено тялото му, за да го почистят и да го намажат с благовонни масла. Когат пристигнали обаче видели, че камъкът пред гробницата е отместен, а тялото на Спасителя го няма. Първоначално те помислили, че е откраднато, но ангел им се явил и им казал, че него го няма, заото е възкръснал от мъртвите.

Обичаят за Великден да се боядисват яйца и да се подаряват на близки хора произлиза от онези времена. Мария Магдалена подарила на император Тиберий, когато отишла в Рим, за да проповядва Евангелието, с думите "Христос Возкресе!". Тогава той отговорил, че това е невъзможно, както не е възможно и яйцето да стане червено. След което то веднага се оцветило в червено. От този момент християните започнали да украсяват яйца за Великден.

Освен това Великден е двоен празник за всички, които носят името Величко, Велико, Велика, Величка, Вела, Велко, Велчо, Вельо, Велка и техните производни.

Водещи

Най-четени