Цветанов скочи на бившите си съпартийци, иска предсрочни избори 18.07 | 17:17

Колкото повече се забавят те, толкова повече конфронтация ще има, казва той

От iNews.bg

"ГЕРБ доста се промени и управлението, особено в условията на пандемията. Кабинетът не усети пулса на обществения интерес. Трябваше да има диалог. Затова хората останаха с усещането, че властта е заинтересована само от оцеляването си... Този протест започна като морален, но бездействието на кабинета го превърна в политически... Нито една политическа сила няма да получи дивидент от този протест... Ситуацията излиза извън контрол". Това коментира пред БНР Цветан Цветанов, председател на Евро-атлантическия център за сигурност. 

Той подчерта, че на този протест има предимно млади, образовани и интелигентни хора, които искат да променят случващото се.

"При загуба на обществено доверие вариантът е предсрочни избори. Влизаме в предизборна ситуация... Колкото повече се забавяме, толкова повече ще се създава противопоставяне между обществото, между институциите. Това ще е вредно за страната. Трябва да коригираме много в управленския си подход". 

Според Цветанов трябва да има консолидиране на парламентарно мнозинство, което да е гарант за върховенство на закона: 

"Трябва да се фокусираме върху възможността за предсрочни парламентарни избори и да се излъчат хора, които да могат удовлетворят исканията на протеста... Трябва да върнем авторитета на парламентаризма. Парламентаризмът дава опит и възможност да чуеш различното мнение". 

Пред програма "Хоризонт" Цветан Цветанов обяви, че новият му политически проект ще бъде учреден на 27-и септември. 

"Името ще е свързано с евро-атлантическия път, който чертаем, без алтернатива. Към проекта интерес имат и хора от ГЕРБ, достойни и истински хора, които подкрепяха политическа партия ГЕРБ... Важно е не да говорим само за днес, а да чертаем един хоризонт, защото българските граждани искат перспектива, а не кризисно оцеляване. Трябва да има обединение на нацията и диалог с институциите". 

Водещи

Най-четени