Цялата „Струма“, без Кресненското дефиле, готова още тази година 18.01 | 13:22

Обмислят проект за разширяване на „Тракия“ между София и Пловдив заради големия трафик

От iNews.bg

Магистрала "Струма" ще бъде завършена още през тази година, като изключение ще бъде само участъка през Кресненското дефиле и тунела "Железница". Това обяви в студиото на БНТ регионалният министър Николай Нанков. По думите му скоро започва строителството на още 30 км от аутобана. Толкова ще бъдат завършени предсрочно, като пускането им в експлоатация се очаква през есента.

Паралелно с това правителството планира и разширяване на магистрала "Тракия" между София и Пловдив заради натоварения трафик в последно време. Нанков даде пример, как през този участък само за едно денонощие по коледните празници 30 000 автомобила са напуснали столицата. По предписание на Европейската комисия ще се ремонтират и всички опасни тунели по магистралите - "Ечемишка", "Топли дол" и "Траянови врата", каза още регионалният министър.

"Аз съм убеден, че 2018 година ще бъде освен годината на толтаксите, а и на "Хемус", тъй като стартираме реалното, физическо изпълнение на 26 км, 9,3 западна страна от Ябланица до пътен възел Боаза до Тетевенския разклон, образно казано. Проектираме още 50 км - ще стартираме с тръжните процедури за избор на изпълнители до разклона за Плевен и от източна страна – от Белокопитово до Бухово са още 16 км. Стартираме с реалното строителство през 2018 година", отбеляза още регионалният министър.

По думите на Нанков през 2019 г. за леките автомобили винетките трябва да станат електронни, а за камионите над 3,5 т. ще бъдат въведени тол таксите. "Това беше основната логика между другото - освен повечето приходи в бюджета, да обърнем модела и да го направим справедлив и честен за всички български граждани. Да намерим баланс между бизнеса и между обществения интерес, тъй като няма друга страна в Европа, в която пътният сектор да се издържа от собствениците и ползвателите на леки автомобили", обясни той.

Относно Програмата за енергийна ефективност Нанков отбеляза, че до момента са санирани 996 сгради. В същото време са одобрени още 2022. За цялата програма до момента има 80 сигнала за нередности.

Водещи

Най-четени