Честваме 137 години от рождението на Владимир Димитров - Майстора 01.02 | 10:19

Ще бъдат връчени и националните награди, носещи името на бележития ни художник

От iNews.bg

На 1 февруари се навършват 137 години от рождението на големия художник Владимир Димитров – Майстора, съобщава БГНЕС. Той е най-самобитният български художник, синоним на националния ни дух.

На 1 февруари 2019 г., 12:00 ч., в Художествена галерия "Владимир Димитров – Майстора" ще се състои седмото издание на церемонията по връчване на Националната награда за живопис на името на Майстора. Тя съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Събитието отрежда значимо място на град Кюстендил в културния живот на страната.

Наградата се присъжда всяка година на един български художник за изключителните му постижения в изобразителното изкуство през изтеклата година и е учредена от Община Кюстендил и ХГ "Владимир Димитров – Майстора", Министерството на културата на Република България и Съюза на българските художници. Тя е не просто признание и стимул за българските творци – връчването ѝ се превърна в празник и събитие от национална величина.

От 2013 г. насам с престижната награда са отличени Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев, Николай Майсторов и Анета Дръгушану. Името на новия лауреат на наградата ще бъде обявено на официална церемония в деня на рождението на Майстора – 1 февруари.

По традиция награденият от предходната година показва изложба в деня на обявяването на следващия носител на наградата. Живописната експозиция "Движение и покой" на Анета Дръгушану ще бъде представена в зала "Стоян Венев". В залите на Галерията присъстващите на събитието ще имат възможност да разгледат представителната постоянна експозиция и акварели на Майстора, експозиция с творби на Николай Дюлгеров, както и живописната композиция "Голям сърдечен иконостас" на кюстендилския художник Станислав Божанков.

В 13:30 ч. участниците в честването ще посетят къща музей "Владимир Димитров – Майстора" в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на художника.

Водещи

Най-четени