Ядем 80% вносни храни от 2016 г. 09.05 | 11:05

Европа ни продава полуфабрикатите, които не може да изнесе в Русия

От Кристиан Костурков

В момента 65% от храните, които се продават у нас, не са с български произход. Нещата стоят така, че през следващата година се очаква делът на вносното по родните магазини да стигне 80%. Това съобщи пред "Фокус” председателят на млекопреработвателите в България Димитър Зоров. От думите му става ясно, че причините са основно две. От една страна в България не се подкрепя достатъчно родното производство, а от друга - напрежението между Брюксел и Москва и забраните да се изнасят някои европейски хранителни стоки за Русия.

В резултат на това производителите в ЕС имат големи количества продукти, които не могат да изнесат по направлението, за което са били произведени. Според Зоров преди да настъпи кризата в Украйна, 18% от европейското производство е трябвало да отиде за Русия. Заради проблемите обаче тези производители сега разполагат с големи излишъци на продукция. Те не желаят да я пуснат на по-ниски дъмпингови цени на местните пазари и затова част от нея се реализира на Българския пазар. Освен това масово става въпрос и за стоки с не особено високо качество. Зоров обяснява как в много случаи полуфабрикати се внасят у нас с етикети, че са кашкавал и се продават като такъв.

От друга страна проблемите за нашите производители идват от това, че не получават достатъчна подкрепа нито от държавата, нито от Европа. И ако нещата продължават по този начин, вървим към затваряне на родното производство, смята Зоров. Той дава пример с Румъния, където властите са пристъпили към антикризисни мерки по отношение на земеделските производители и ДДС-то за продукцията им е било намалено от 24 на 9%, което ще стимулира покупателната способност на населението там.

В същото време обаче и Европа не обръща внимание на проблемите на България. Зоров разказва, че неколкократно страната ни поставя въпроса пред Съвета на министрите на ЕС за обявяване на кризисна ситуация и предоставяне на допълнително подпомагане на производителите. Отговорът обаче винаги е бил, че в Европа млечна криза няма и не може да се предприемат такива стъпки.

Водещи

Най-четени