200 лв. глоба за собственици на кучета, нерегистрирани при ветеринар 06.10 | 18:54

Срокът за настаняване в приют е до края на 2015 г.

От Кремена Бедерева

До края на 2015 г. да бъде удължен срокът за настаняване на безстопанствените животни в приюти, прие на първо четене парламентът с промени в Закона за защита на животните.

Крайният срок, в който общинските съвети и кметове трябваше да осигурят прибиране на бездомните животни в приюти, е изтекъл на 31 януари тази година. Изискването обаче не е изпълнено заради късното започване на работата и недостатъчната финансова обезпеченост, се посочва в доклада на комисията по земеделието и горите, допълва още БТА.

Затова с изменения в закона се предлага срокът да бъде удължен с четири години. Председателят на земеделската комисия в парламента Десислава Танева обясни, че срокът се удължава до края на 2015 г., защото общините не могат да си позволят за година или две да изпълнят законовите изисквания, освен това след изборите ще има промяна на местната администрация.

Измененията на закона предвиждат още глоба от 500 до 1000 лв. за стрелба по безстопанствени животни, опитомени животни или животни в плен и диви животни, освен в случаите на крайна необходимост или в съответствие с разпоредбите на Закона за лова и опазване на дивеча или Закона за биологичното разнообразие и ако деянието не съставлява престъпление. Десет пъти скача глобата за собственици на кучета, нерегистрирани при ветеринар.

Предлага се санкцията да се повиши от 20 на 200 лева. От 50 на 100 лева се увеличава и глобата за собствениците, които не са взели мерки домашните им любимци да не замърсяват обществените места и да не създават опасност за други животни.

Водещи

Най-четени