500 млн. лева от еврофондовете за Северозападния район 28.06 | 15:42

Приоритет сега ще бъде даден на околната среда

От Деляна Петкова

Около 500 милиона лева са средствата, договорирани по европейските фондове за Северозападния район, които се усвояват към май тази година, съобщи за БТА председателят на регионалния съвет за развитие Иван Новкиришки, областен управител на Плевен.

Днес под ръководството на Новкиришки има съвместно заседание на Регионалния съвет за развитие на Северозападния район и Регионалния координационен комитет.

Реално са договорирани около 6% от еврофондовете, посочи още Новкиришки. По думите му в момента се водят преговори за средства за канализации и пречиствателни станции. "Има доста одобрени проекти, които чакат финансиране", коментира още той.

Приоритет оттук нататък се дава на околната среда и конкретно депата за битови отпадъци, които трябва да бъдат изградени, коментира Новкиришки. Според него замисълът за създаване на агенция за развитие и деконцентриране на регионалните структури на областно ниво ще повлияе като цяло за ускоряване на развитието на района.

iNews припомня, че Северозападна България е най-бедният в икономическо отношение регион не само в България, но и в целия Европейския съюз. 

Видинчани два пъти вече организираха протести с призив да се възроди региона.

 

Водещи

Най-четени