Euractiv към ЕС: Защо подкрепяте протестие в Беларус, а за България си затваряте очите? 27.08 | 13:30

Странно е, че и в двете държави лидерите предложиха конституционни промени на фона на протестите, пише медията

От iNews.bg

Четвъртък (27 август) в София отбелязват 50-ия ден, откакто българите излязоха на улицата, за да поискат оставката на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев. Досега ЕС мълчи за протестите в най-бедната си държава-членка. Това твърди в публикация на Евроактив (Euractiv), озаглавена: "ЕС, сляп ли си?", преведена и публикувана у нас от БГНЕС.

Всяка вечер много хора, предимно младежи, се събират, за да протестират в редица големи градове в България. Някои идват от чужбина, тъй като коронавирусът помогна да се върне българската диаспора у дома. Мнозина никога досега не са гласували. Те казват, че се срамуват от това, че Борисов е премиер, особено след като бяха публикувани серия от снимки, гласови записи и видеоклипове, илюстриращи това, което повечето хора подозират – че Борисов управлява страната като мафиотски бос, с помощта на главен прокурор който много прилича на него, но е по-млад и арогантен.

Според Евроактив, неслучайно България остава най-бедната страна в ЕС. "Тя има много потенциал, но досега този потенциал е източен от мафията заради нейните печалби", твърди публикацията.

Текстът посочва, че през тези 50 дни хората по улиците са постигнали своеобразно чудо: страхът в България изчезва. "Включете всяка радио или телевизионна станция и ще чуете коментари от хора на улицата или от анализатори. Много от тях казват, че Борисов е мафиот и времето му е свършило. Силно и ясно", твърди публикацията.

Тя посочва още, че Борисов е бил на крачка от оставката, но е намерил извинение да не се оттегля, с това, че неговите младши коалиционни партньори "Обединени патриоти" не са се съгласили. "Тази крайнодясна формация знае, че няма шанс да влезе в българския парламент в случай на нови избори", е коментарът на медията.

"За да спечели време, вместо да подаде оставка, Борисов заяви, че ще започне процес на промяна на Конституцията. Странно е, че в Беларус дългогодишният президент Александър Лукашенко направи същото предложение", обръща внимание Евроактив.

Медията заявява: ЕС се оказа в неудобната позиция да подкрепя народа на Беларус срещу Лукашенко, като същевременно държи широко затворени очите си пред протестите срещу мафията в България, олицетворена от Борисов и Гешев. ЕС губи значение на международната сцена, ако не намери смелостта да реши вътрешните си проблеми с достойнство.

Няма нужда от промяна на договорките: всичко, което е необходимо да се направи, зависи от председателя на ЕНП Доналд Туск, съвестен политик, който също изглежда честен човек – да спре да подкрепя ГЕРБ, партията на Борисов. ГЕРБ е свързана с ЕНП, но всъщност е популистка сила, която флиртува с крайнодесните, докато в България има други сили, които наистина се придържат към идеологията на ЕНП.

ГЕРБ ще бъде разочарована на следващите избори, предрича Евроактив, и "Демократична България", дисидентската сила на ЕНП в страната, вероятно ще получи голям тласък. Очаква се политическите семейства на ЕС да са в услуга за справяне с вътрешните проблеми на членовете му, въпреки че това не винаги е така. Но едно е ясно: ако Туск не намери смелостта, нещата ще се обърнат срещу него, заключава Евроактив. 

Водещи

Най-четени