Какви чудеса може да направи содата с месото 16.04 | 10:53
Един стар, но много полезен трик
От опит знаем, че някои меса са малко сухи и имат нужда от специална обработка, за да станат по-крехки и по-вкусни. Предлагаме ви едно много лесно решение – накисването в саламура.
Тази процедура е позната като осмоза. Тя представлява преминаване на водни молекули през пропусклива преграда от мястото, където концентрацията им е по-ниска, (солен разтвор, саламура) към мястото, където концентрацията им е по-висока (парче месо). Чрез накисването на месото в солена вода ние успяваме да увеличим водното му съдържание, а това го прави по-сочно и по-крехко, стига да го опечем по правилния начин след това.
Ако обаче попитате старите китайски майстори в кулинарията, ще ви издадат и още един трик. Вместо солена вода, можете да използвате сода за хляб. Резултатът е същият.
Казват, че техниката със сода за хляб, за разлика от саламурата, действа по-добре при малки парчета месо. В рецепти с кайма (за кюфтета например) малко количество натриев бикарбонат (около четвърт чаена лъжичка на половин килограм месо) се размесва директно с останалите продукти.
Още за това как да направите месото по-сочно, разберете на страницата на Kulinar.bg.
Водещи
-
Председател на наше НПО и още трима са задържани за престъпление
Заедно с актьор, гръцки модел и бивш военнослужещ от Френския легион, са вързали и държали...
23.10 | 21:00
-
Решено: Такситата в София с 18,6% по-високи цени от 1 януари
Столичният общински съвет одобри поскъпването
23.10 | 20:45
-
Бюджет'26: Ковид добавката отпада, вдигат вдовишките пенсии от 30% на 35%?
С първия бюджет в евро вероятно ще направят промени в пенсиите и осигурителните прагове
23.10 | 20:30
-
Военен пострада тежко при планирани парашутни скокове
Младши сержантът незабавно е транспортиран с военен хеликоптер в болница
23.10 | 20:15
Най-четени
-
Край на дългогодишната привилегия на Румен Радев да размахва укази над службите за сигурност
Ветото, което не уплаши никого
23.10 | 12:45
-
Спаси София: Ако картелът с боклука е проблем, защо таксиметровият картел не е?
„Ако ни е проблем картелът за боклука, защо не ни е проблем картелът при такситата?“, попита...
23.10 | 11:15
-
Проф. Кантарджиев подчерта, че е важно хората да се подготвят за сезона с няколко прости стъпки; грипът е близо
„До момента бяхме по-надолу в сравнение с миналата година, но сега случаите се увеличават“,...
23.10 | 10:45