Танев иронично: Кунева е юрист, явно става за всичко 31.01 | 15:52

Образователният министър заяви, че е бил неудобен, защото спрял корупцията с учебниците

От iNews.bg

Действащият все още образователен министър Тодор Танев, който по искане на премиера в понеделник ще подаде оставк, коментира иронично номинацията на Реформаторския блок за негов наследник на поста за вицепремиера Меглена Кунева. Според него тя като юрист тя е "дялан камък", а юристите явно ставали за всички министерски постове без значение от ресора - от здравеопазване до земеделие.

От думите му стана ясно, че не счита Кунева за подходяща да го наследи на поста в Министерството на образованието и науката (МОН). Подходящият човек според него "би бил такъв, който е в добри отношения със Съвета на ректорите и със Синдиката на учителите". Танев обаче отказа да назове конкретно име.

"Вижте, юристи още преди 9 септември са били поставяни за министри, примерно на земеделието и след един-два кабинета - изведнъж кой знае защо, примерно на здравеопазването. Юристите като че ли са дялан камък за какво ли не, защото познават законите. В нашия случай г-жа Кунева е такъв... юрист. Освен това ще закачи нещата където и да е, примерно, ако беше в здравеопазването, щеше да го приспособи към нашето председателство в ЕС през 2018 г.", коментира проф. Танев по Нова телевизия. 

На въпроса дали е ироничен, професорът потвърди разпалено: "Да! Е! Е!".

Припомняме, че Гражданският съвет на РБ, който излъчи Танев за министър, не подкрепя номинацията на Кунева. Депутатите от Гражданският съвет, от който той също е част, ще се съберат следващата седмица, за да обсъдят кандидатурата й.

"Вижте, наистина тя е интелигентен човек, обаче ние гражданите имаме не само правото, ами и основанието да си кажем думата, защото те имат пет подписа, но шестия подпис върху който и да е документ, е на Гражданския съвет и това е моята ръка", изтъкна министърът в оставка.

Професорът приема забележката на премиера Бойко Борисов към него, че не се справя с комуникацията с медиите, поради което провежданата от него реформа в образованието не е огласена реалистично.

"Признавам и приемам, че има затруднения в комуникацията с обществеността. Но имайте предвид, че тези учебни програми бяха готови преди 3 години, макар и силно променени от мен сега. И тогава с доста пари по оперативна програма са правени консултации и разяснения с учители, траещи понякога с дни. Никой не може да ми докаже, че учителите не са знаели за това", каза Таневкойто вчера прие поканата на Борисов да му стане съветник по образованието.

По повод аргумента на министър-председателя за поисканата му оставка в четвъртък – за "системно проявяващи се проблеми" във ведомството и сферата, професорът заяви: "Имал е предвид, това моля да бъде запомнено, че системно комуникацията е била зле, а не че има системни проблеми. Ако имаше системни проблеми, нито щеше да има пет нови закона, нито 1.3 милиарда, докарани дотук, нито една спокойна работеща система".

Танев е убеден, че принос за развоя на събитията имат и медиите. "Някои сайтове малко сложиха пипер в манджата и засилиха страховете на хората със страшни заглавия, а нямаше основания за това.Тук имат малко вина и журналистите. Не може аз да съм виновен за всичко!", отсече Танев. Според него основната атака е срещу някои чиновници в министерството.

Следващият министър обаче ще има "една добре постлана основа, върху която да работи", убеден е той. 

За бъдещото си назначение като премиерски съветник Танев заяви, че министър-председателят го поканил, след като той му обяснил, че "два или три проекта, които са започнали, трябва да бъдат довършени и без неговата намеса това би било доста трудно". Такъв проект например бил новият Закон за професионалното образование и обучение.

Танев е категоричен, че за оценката на новите учебници е необходимо да се подберат анонимни учители, които преди това "да са проверени, че нямат връзки с издателства". "Плащаме по 20 млн. лв. за учебници на година, писани от едни и същи хора или поставени от тях лица, при това - свързани с министерството, а след това сами си ги оценяват. Това е безобразие! Не ме интересува кой е бил министър тогава! Важното е, че такъв манталитет съществува! Аз затягах кранчето. Тодор Танев, който не участва в такива неща, естествено започна да става неудобен!", заяви министърът в оставка.  

Водещи

Най-четени