Наши гранични полицаи ще патрулират със сръбските си колеги 06.12 | 09:04

Смесените патрули работят за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления и нарушения в граничната зона

От Кремена Бедерева

Дванайсет български гранични полицаи вече са обучени за съвместно патрулиране на границата заедно със сръбските си колеги. Повече от месец екипите изпълняват задачи по предотвратяване на престъпления в граничната зона, каза за БТА заместник-началникът на ГПУ Калотина Ивайло Трайков.

Работата на екипите започна, след като на 20 май 2010 г. беше споразумение между правителствата на България и Сърбия за полицейско сътрудничество. Във всеки екип има по двама служители от граничен пункт Калотина и двама от съпределния сръбски граничен пункт - Градина.

Смесените патрули работят за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления и нарушения в граничната зона - нелегална миграция, трафик на хора, кражби на автомобили, незаконен трафик на огнестрелни оръжия, боеприпаси, взривни вещества и други общоопасни средства.

Екипите извършват проверки на лица, стоки и превозни средства, както и на свързаната с тях документация. При констатиране на престъпления и нарушения от двете страни на границата те обменят информация в реално време. Четиримата патрулиращи са преминали обучение за ползване на чужди езици. Местата, на които правят проверките в района на Калотина са три - на главния път след граничния пункт, в село Калотина и по зелената граница. Тези маршрути се редуват средно през около час-два.

Графикът за изпълняване на дежурствата се прави месец напред. Така до края на годината съвместни екипи ще има в района на Брегово, след това в района на Трън и съответните сръбски пунктове. Екипът, който работи на Калотина също ще патрулира. Групата от четирима граничари започва работа преди обяд, след обща инструкция. От по-високостоящ служител в Гранична полиция патрулиращите получават указания за рисковия профил на трафикантите или за обявени за издирване лица.

Българските гранични полицаи носят със себе си стоп палка, пистолет, белезници, мобилна машина за проверка на документи за самоличност, както и мобилни устройства за работа по Шенгенската информационна система. Имат също бинокли и термовизионна камера. На българска територия сръбските гранични полицаи ползват свое въоръжение, обучени са да работят и с нашите правни норми.

Същото важи и за българските гранични полицаи. Разказват, че най-често залавят малки количества контрабандни цигари в българи, които имат близки в населените места близо до границата в Сърбия. Незаконно преминаващите емигранти от страни от Близкия изток използват за ориентир близката река Нишава, както и ж.п. линията от България към Сърбия

Водещи

Най-четени