Обучават ученици от Добрич как да действат при наводнения 27.02 | 12:36

Осмокласници и деветокласници ще бъдат обучени как да реагират при екстремни условия

От Кремена Бедерева

Ученици от 14 училища в Добричка област ще бъдат обучени как да действат при наводнения, пожари, аварии, катастрофи и да помагат на пострадали преди идването на лекар.

С проекта учебните заведения се включват в конкурса "Иновативни практики в управлението" на Министерството на образованието, младежта и науката, съобщи заместник-кметът по хуманитарните дейности в община Добрич Камелия Койчева.

Осмокласници и деветокласници ще бъдат обучени как да реагират при екстремни условия не по традиционния училищен модел "преподаване-учене", а по модела "учене-правене". В партньорство с областното управление "Пожарна безопасност и защита на населението", "Пътна полиция-КАТ", БЧК, Центъра за защита на природата и животните, дружеството "Добруджански турист" децата ще овладеят и практически умения как да оцелеят при непредвидени обстоятелства в природата, как да се движат безопасно на пътя и други.

Училищните директори намират обучителната програма за още по-нужна след преживените тежки зимни месеци. Кампанията вече започна с обучение на учители и ще приключи с областно състезание, на което учениците ще демонстрират наученото, допълни Камелия Койчева, цитирана от БТА. Педагозите очакват след обучението поне 10 на сто от децата да станат участници в доброволчески акции на БЧК и други неправителствени организации.

Водещи

Най-четени