Ремонтират Дунав мост с 1 млн. лв. 25.03 | 12:09

Мостът не е ремонтиран от 50 години

От Кремена Бедерева

За рехабилитацията на Дунав мост имаме предвиден бюджет от един милиона лева, съобщи в Русе новият директор на агенцията "Пътна инфраструктура"(АПИ) Сергей Михалев, който бе на посещение в областта. Той премина през съоръжението и инспектира състоянието му.

По думите на Михалев предстои почистване, поправяне на фугите, ако е необходимо на някои места ще има и преасфалтиране. Според него това няма да реши основния проблем на моста и ще се водят разговори за цялостен ремонт, което може да се случи чрез оперативната програма "Транспорт".

"Ще направим среща с румънските колеги, с колегите от Министерството на транспорта, за да може да се заложи в програмния период 2014-2020 г. финансиране за съоръжението. Подобен проект може да се осъществи само в пълен синхрон от българска и румънска страна", каза Михалев, цитиран от БТА.

Областният управител в Русе Пламен Стоилов каза, че заедно с префекта на Гюргево ще се опитат да инициират среща на ниво министри, имащи отношение към проблема. Желанието е мостът, който от 50 години не е ремонтиран, да бъде реконструиран, разширен и да позволява преминаването на пешеходци и велосипедисти, уточни той.

От 1 юни влиза приетото вече постановление на Министерския съвет за трикратно намаление на таксата за преминаване на "Дунав мост" от леки автомобили, каза в отговор на въпрос депутатът от ГЕРБ Пламен Нунев. Той придружаваше Сергей Михалев при огледа на приоритетните пътни възлови места в областта.

По думите на Нунев таксата за леки автомобили от 6 евро ще бъде намалена на 2 евро. По-нататъшна стъпка ще бъде предприета и за налога за микробусите до 23 места, за който в момента се плащат 12 евро, уточни депутатът и допълни, че този анализ трябва да бъде направен от Министерството на финансите, за да бъде взето най-правилното решение.

Ще продължат и дипломатическите разговори това да се случи и от румънска страна, каза той.

Водещи

Най-четени