ЕС окончателно прие ограничения върху спекулациите с държавен дълг 24.02 | 11:37

Регламентът вече беше одобрен от Европейския парламент

От Ивайло Ачев

Съветът на финансовите министри на ЕС одобри нови правила за търговията на къси позиции* и някои аспекти на суаповете за кредитно неизпълнение (CDS)**, става ясно от съобщение от Брюксел.

Съгласно новите правила играчите на финансовите пазари ще трябва да дават информация на съответния регулаторен орган, когато имат нетни къси позиции, надвишаващи 0,2% от емитирания акционерен капитал. Ако позициите са над 0,5% от капитала, информацията трябва да се съобщи и на останалите субекти на пазара.

По правило нетната къса позиция се изчислява към полунощ в деня на търговията, в който съответният инвеститор я държи. Информацията се оповестява най-късно до 15:30 часа на следващия ден.

По отношение на непокритите къси позиции отдаването им трябва да е гарантирано, като задача на инвеститорите е да се погрижат това да е факт – чрез договор или съответен финансов инструмент. Това важи и когато се търгува държавен дълг, като там сделки със суапове могат да се правят единствено ако резултатът от сделката не е непокрита къса позиция.

Ограниченията в търговията с къси позиции или кредитни суапове могат да бъдат отменяни от националния регулаторен орган. В рамките на едно денонощие Европейският орган за ценни книжа и пазари (ЕОЦКП) ще публикува становище относно необходимостта да се преустанови или не забраната.

Регламентът вече получи одобрението на Европейския парламент.

___________________________________

* Търговията на къси позиции представлява практика на продажба на активи от една страна на друга, които продавачът заема от трета страна (обикновено брокер), като намерението на продаващата страна е в бъдещо време да купи идентични с продадените активи и да върне "заема" си на заемодателя. Целта е да се продаде на висока цена и след това да се върне заема на по-ниска цена. Продажбата на къси позиции може да се прави само ако има възходящ тренд в стойността на активите, които са обект на транзакцията.

** Финансов инструмент за застраховане срещу неизплащане на задължения.

Водещи

Най-четени