Кошмарни изравнителни сметки, ако нямаш водомер 11.06 | 16:21

Топлофикациите дължат пари на близо половината си абонати

От Кристиан Костурков

Кошмарни изравнителни сметки за парно може да се наложи да платят някои от абонатите на топлофикациите в страната. Причината обаче няма да бъде в парното, а в топлата вода. Преди 2 дни в Държавен вестник е обнародвано изменение в Наредбата за топлоснабдяване, която се приема от Министерството на енергетиката. В нея са въведени приципи, които сериозно ще ударят абонатите, които нямат водомер за топла вода или имат, но той не е изправен или не отговаря на изискванията, алармираха от топлинния счетоводител "Техем".

Според новите правила разликата между показанията на общия топъл водомер в блока и сумата от консумацията на всички апартаменти с редовни водомери ще се стовари върху абонатите, които нямат такива, те са стари и не отговарят на изискванията, не са проверени дали мерят правилно или нямат пломба. В такъв случай тези клиенти ще трябва да платят разликата, но по определена формула.

По-конкретно за всеки обитател на апартамент ще бъдат начислени по 140 литра топла вода за всяко денонощие. В допълнение обаче ще трябва да платят и разликата с показанията от общия водомер, но не повече от 280 литра на денонощие. В най-лошия случай за всеки човек в такъв апартамент ще бъдат фактурирани по 420 литра топла вода за всеки 24 часа. Ако това се случи, хората ще трябва да платят баснословни изравнителни сметки още тази година, тъй като промените в наредбата влизат в сила веднага и са валидни за изравнителните сметки за парно, които скоро предстои да получат абонатите на топлофикациите.

Новите правила ще важат и за хората с редовни и работещи водомери за топла вода, които обаче не са осигурили достъп на отчетниците на топлинните счетоводители, за да бъде засечено потреблението им за изминалия отоплителен сезон. Само при "Техем", които обслужват над 40% от абонатите на топлофикациите в страната, 11 800 клиенти не са осигурили достъп до водомерите си през отчетната кампания, обясни управителят компанията Милена Стоянова. Което означава, че те със сигурност ще трябва да получат шокови изравнителни сметки. А все пак има и други топлинни счетоводители. Тези абонати обаче имат право да заявят извънреден индивидуален отчет и да им бъде начислено реално потребление на топла вода, припомни Стоянова. Ако не го направят обаче, изравнителните им сметки няма да бъдат натоварени само заради топлата вода, а и заради самото парно, тъй като по закон трябва да им бъде начислена максимална мощност за цялата зима.

Близо половината от клиентите на "Техем" ще имат да получават пари от обслужващата ги "Топлофикация". Според предварителните данни на топлинния счетоводител 42% от клиентите му са потребили по-малко парно и топла вода през изминалата зима от фактурираното от топлофикация. Сумите, които ще имат да получават обаче са доста разнородни и започват от около 10 лв., но има и случаи, когато сумата надхвърля 500 лв. В същия диапазон се движат и парите, които някои от клиентите ще трябва да доплатят. Те обаче са по-малко като брой. От сградите, обслужвани от "Техем", 26% са тези, в които обитателите имат да дават още пари за парно и топла вода. В 32% от обслужваните от компанията блокове начислените през сезона сметки са реални и изравнителната ще бъде с минимална разлика от реалната консумация, която варира между 1 и 10 лв. Точно в 250 от блоковете пък изравнителната сметка ще бъде 0 лв.

Водещи

Най-четени