Естествените заместители на бялата рафинирана захар 25.04 | 21:00
Както и на изкуствените подсладители
![Естествените заместители на бялата рафинирана захар](http://inews.bg/pictures/1262980_1004.jpg)
Хората, които обичат да подслаждат храните, които консумират, не бива да разчитат единствено на рафинирана захар или изкуствени подсладители, за да изпълнят задачата. Има няколко различни източници на сладък вкус, които на всичкото отгоре не допринасят с много към калорийния прием, който така силно плаши съвременното общество. Най-важното нещо при избора на естествен подсладител е да се търсят различните ползи в допълнение към сладкия вкус.
Стевия
Стевия идва в различни форми и състояния. Тя може да бъде закупена като прах, на хапчета или в течна форма. Смята се, че е приблизително 200 пъти по-сладка от обикновената захар и може да се използва както при готвене, така и за подсладител на напитки. Стевия не съдържа калории и за разлика от изкуствените подсладители не предизвиква неприятни странични ефекти. Тя се препоръчва за диабетици, тъй като тя не предизвиква драматичен ефект върху нивата на кръвната захар, какъвто имат другите подсладители.
Кленов сироп
Кленовият сироп е подобен по състав на бялата захар, но е приблизително два пъти по-сладък от своя рафиниран колега. Той се произвежда от дървесен сок, който се изварява за отстраняване на излишната течност. Сиропът се концентрира, така че има много силно изразен вкус. Процесът по сгъстяване на кленовия сироп наподобява технологията за производство на меласа. Кленовият сироп се характеризира с дълбокия си златист цвят и гъстия карамелен вкус.
Мед
Медът е най-близкият по състав заместител на захарта за консумация. Основната разлика идва от допълнителното му съдържание. Рафинираната бяла захар е бедна на хранителни вещества и съдържа прекомерно количество калории. Медът, от друга страна, съдържа подобно количество калории, но е много по-сладък и съдържа множество хранителни вещества. Тя е една от малкото храни на Земята, които съдържат по малко количество от всички познати микроелементи. Може да се използва при готвене по същия начин, както се използва рафинираната захар и носи лек допълнителен специфичен вкус. Може да се използва и за шейкове и смуутита за допълнителен вкус и ползи.
Естествените подсладители са полезни за всеки, който се опитва да отслабне или да контролира количеството на захарта, която консумира (поради диабет или други здравни проблеми). Знанието за доброто съчетаване на вкусове и аромати ще ви помогне при избора на правилен естествен подсладител за всяка храна.
Водещи
-
Увеличаването на потреблението на електроенергия до 2027 г. ще бъде средно около 4% годишно
Източници на електричество
17.02 | 17:59
-
Романтични изненади, болезнени признания и един дързък ход в Ергенът
Мартин, от своя страна, ще покани три специални дами на йога практика, по време на която ще...
17.02 | 17:40
-
Тревожна статистика разкри значително увеличение в употребата на наркотични вещества сред българското население
Алармиращи данни за алкохол и цигари
17.02 | 17:20
-
Летище София има ново име
Така неговото официално наименование става Летище „Васил Левски“ – София, съобщиха от...
17.02 | 16:45
Най-четени
-
Корнелия Нинова: Честито на Пеевски и Борисов. Мафията си взе и БСП
Критика към новото ръководство
17.02 | 10:45
-
Общо 157 снегопочистващи машини са извършили обработки срещу заледяване на територията на Столичната община
Към 7:00 часа градският транспорт се движи навсякъде и изпълнява обичайните си маршрути,...
17.02 | 09:54
-
Финансовите министри от еврозоната изслушват Теменужка Петкова
Инфлацията остава основно предизвикателство пред България
17.02 | 12:45