Ако сте болни, стойте си вкъщи 11.02 | 14:08

Няма нужда да се правите на герои, по-вероятно е да навредите на околните

От Нели Минчева

Зимата е сезонът на грипа и настинките. Случвало ли ви се е след много снежни препятствия най-после да стигнете на топло в офиса, но вместо да се зарадвате, че сутрешното пътешествие най-после е приключило, да погледнете колегата на съседното бюро и да осъзнаете, че той киха, кашля и подсмърча? И съответно да прекарате немалка част от деня в опити да се предпазите от струящите от него почти осезаеми вируси...

Вероятно да, но и в същото време често се превръщаме в "колегата от съседното бюро". 

Така че, ако не се чувствате добре, просто не ходете на работа. Категоричното си становище по въпроса от сайта FitWell.bg аргументират по следния начин:

По отношение на разглежданата дилема няма почти никакво значение дали сте хванали грип или ви е връхлетяла настинка. Фактът е налице: вие сте лицензирани вирусоносители. И не само това. Спокойно бихте могли да споделите една голяма част от новите си "приятели" с хората, намиращи се около вас и в случая – с нещастните си колеги.

Нещо повече, процесът на споделяне със сигурност ще бъде много по-бърз, ако се трудите на закрито, в сграда, чиито прозорци не се отварят и която разчита да се снабдява с кислород чрез съвременна и модерна вентилационна система. Подобни фактори създават отлични условия за "интимно" циркулиране на бацилите.

Друг е въпросът, че докато стигнете до работното си място, вероятно ще пръснете немалък брой разбойници по пътя си: най-вече в градския транспорт, но и в магазина, както и на спирката. В същото време, не е изключено някой, без да знае дори, да ви върне "любезния" жест.

Към тази неприятна картина нека прибавим и полярния студ, който е сковал страната ни. Е, да, ужасното време навън може и да не е виновно за болестното ви състояние. Но със сигурност няма да допринесе за подобряването ви и даже има потенциал да влоши симптомите на настинка и грип. Съгласете се, че комбинацията от хрема + леден вятър не звучи особено оздравяваща.

И, в крайна сметка, къде отивате, когато сте уморени, отпаднали, без тонус, без всякаква способност да се концентрирате и с температура?!

След всичко казано дотук, най-сърдечно ще ви помолим да си останете вкъщи, на топло. Направете си питателно хапване, което ще ви помогне да възвърнете загубените си сили, например топла и вкусна супа.

Изпийте няколко чаши ароматен чай, защото въпреки преувеличената си здравословна роля, напитката наистина има куп достойнства, които изобщо не са за пренебрегване. Освен това е научно доказано, че съдейства за облекчаване на неприятните усещания, които ви тормозят в момента.

И още нещо: в никакъв случай не се залежавайте. Ако не се чувствате твърде зле, даже може да поспортувате. Предлагаме ви и няколко добри съвета за това кога и как да тренирате, когато сте болни.

Водещи

Най-четени