Защо някои хора никога не се разболяват? 03.09 | 11:01

Причината да се разболяваме или не е се крие в нашата имунна система

От Кремена Бедерева

Защо някои хора ей така изведнъж не могат да станат от леглото заради висока температура, треска, кихане и главоболие, а други просто сякаш никога не се разболяват?

За да отговорят на този въпрос, изследователи от Мичиганския университет правят първото изследване по рода си. За целта те заразили 17 здрави хора, с вируса на грип и открили, че всеки, който е изложен на болестта, е засегнат от нея, но... просто телата на някои хора реагират по различен начин.

Половината от участниците в проучването се разболели – на другата половина просто им нямало нищо.

"При много хора може да се случи да бъдат изложени на вирусно заболяване и да не се разболеят, тъй като вирусът просто минава през организма им и някак си остава незабелязан", обяснява проф. Алфред Хироу, от Мичиганския университет по инженерство и автор на изследването, пише msn.

Според него причината някои хора да не се разболяват се крие в тяхната имунна система, която просто се съпротивлява на болестта и не й позволява тя да се развие. За да докажат твърденията си, учените направили изследване на участниците, за да видят как имунната им система реагира на грипния вирус.

Те анализирали 22 000 гена и 267 кръвни проби, като използвали алгоритъм за разпознаване на образи и няколко други методи, за да открият геномните различия, свързани с имунната система при хората - тези, със симптоми на грип и тези, които не се разболяват.

Учените забелязали промени в кръвта на хората - 36 часа преди да се разболеят. Въпреки че установили, че имунната система на някои хора се противопоставят на вируса, те все още не знаят как и защо се случва това.

В крайна сметка, ако учените могат да разберат какво се случва на нивото на генома, което всъщност кара хората да бъдат податливи или не на вирусни заболявания, те биха могли да разработят и лечение за предотвратяване на заболяването.

Според специалистите, пиенето на фрешове и яденето на пресни плодове и зеленчуци може донякъде да изиграе тази роля и хората да избегнат болестта. Те правят този извод, тъй като забелязали, че хората, които били заразени с вируса на грип и не се разболели, имали високо ниво на антиоксиданти в кръвта – което вероятно ги е защитило от разболяване.

Учените се надяват, че изследванията им могат да бъдат използвани за създаването на тест, с помощта, на който хората ще могат да разбират дали са болни от грип 36 часа, преди да се разболеят.

Водещи

Най-четени