Атанасова обещава още безплатни лекарства 16.08 | 12:56

За голяма част от медицинските изделия, които сега не се плащат от НЗОК - догодина ще има средства

От Кремена Бедерева

За голяма част от медицинските изделия, които сега не се плащат от Здравната каса, а се плащат от пациента - догодина ще има средства. Това каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова по време на откриването на нов скенер в болница "Св. Анна” във Варна, предаде Радио "Фокус” – Варна.

Министър Атанасова коментира тази промяната във връзка с обявеното от министър-председателя Бойко Борисов намерение на правителството за отпускане на 50 млн. лв. на Здравната каса догодина. С парите ще се плащат голяма част от медицинските изделия, които до момента не са покривани от нея.

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова припомни, че е идвала няколко пъти във Варна за случая на бременната Станислава, тъй като за оперативното й лечение са се изисквали скъпи материали.

Бременната 27-годишна жена бе приета в МБАЛ "Света Марина” ЕАД, гр. Варна, с тежък мозъчен кръвоизлив. На пациентка бе приложен животоспасяващ ендоваскуларен метод на лечение с платинени спирали. Това беше единственият възможен метод за излекуване на пациентката, без усложнение за плода.

За да се избегне това, следващата година ще бъдат дадени тези 50 млн. лева за Здравната каса, предназначени за закупуване на скъпи консумативи, каза още Атанасова.

Бойко Борисов подчерта, че голямата реформа в здравеопазването е апаратура, добри лекари и добро обслужване.

Водещи

Най-четени