Варненци се сдобиха с нова клинична лаборатория 17.08 | 12:17

Десислава Атанасова иска да чуе всички „за” и „против” за идеята определени легла, които да бъдат отредени за спешност

От Кремена Бедерева

Новата клинична лаборатория във варненската болница е пример за добро сътрудничество между бизнес, държава и местна власт. Това заяви министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на официалното откриване на нова апаратура в УМБАЛ "Св. Марина – Варна”, предаде Радио "Фокус”-Варна.

На събитието присъстваха представители на общинската власт и представители от управляващата партия. Негово Високопреосвещенство Варненския и великопреславски митрополит Кирил благослови новата лаборатория с тържествен водосвет.

В приветствието си към присъстващите здравният министър заяви, че е чест да присъства на такива мероприятия, където бизнесът, академичната среда, държавата и местната власт успяват да направят всичко възможно, за да могат пациентите да получават най-доброто лечение.

По думите й това е един пример за добро сътрудничество. За първи път варненци ще се възползват от високите технологии на такъв вид лаборатория. Министър Атанасова пожела на всички работещи с новата апаратура да отчитат повече добри резултати.

Апаратурата, предназначена за Централната клинична лаборатория на болницата, е последно поколение, уникална за страната и е произведена от водещи световни производители. Тя дава възможност за извършване на много нови изследвания, които досега се правеха само в чужбина.

Роботизирана система позволява качествена диагностика на инфекциозни, алергични и ендокринологични заболявания. Осигурен е нов хематологичен анализатор с високи диагностични възможности на онкохематологични заболявания.

Цялостното преоборудване и автоматизиране на лабораторията я превръща във водеща по отношение на производителност, обем и видове лабораторни показатели за диагностика по всички медицински специалности. Всички анализатори в Централната лаборатория са свързани с болнична информационна система, което съкращава времето от получаване на резултата до предоставянето му на лекуващия лекар.

Здравният министър не пропусна да коментира и наболелите теми в здравеопазването. Според нея в абсолютна стойност има лекарства, които са поевтинели с между 300 и 500 лева. В процентно съотношение – от 2-3 % до 87% са най-големите намаления на цените на лекарствата. В момента търгове не се правят. В момента се правят служебни проверки от Комисията по цени и реимбурсиране, посочи министър Атанасова.

Според нея методиката, която ръководството на Здравната каса е предложило във връзка с лимита на пациентите, в момента е обявена за публично обсъждане. Именно това е периодът, в който трябва да се чуят всички "за” и "против” относно това да има определени легла, които да бъдат отредени за спешност.

Министър Десислава Атанасова посочи, че и в момента в заложения стандарт по спешна медицина има такива изисквания, т.е., това не е нещо ново. Разбира се, когато се определя един публичен ресурс, който за голяма радост ще бъде с 50 млн. лева повече за здравната каса, трябва да има такова разпределение, че да има еднаква и достатъчно качествена медицинска помощ навсякъде в страната.

Т.е., трябва да има разпределение на средства и ръководството на Касата е предложило това да става по достатъчно справедлив начин. Сега е моментът да се чуят всички "за” и "против”. Очакванията на министър Атанасова са да се постигне консенсус и да се приеме добро решение за всички, така че нито пациентите, нито лечебните заведения да попадат във финансови затруднения.

Относно как да бъдат събрани здравноосигурителните вноски на лицата, които не са ги платили, министър Атанасова каза, че през новия парламентарен сезон очаква предложения от всички партии.

Водещи

Най-четени