Вие сте това, което мислите, че ядете 25.05 | 14:45
Субективното усещане за ситост може да повлияе реално върху хормоналните нива в организма

"Вие сте това, което което мислите, че ядете" - по този начин можем да променим известната сентенция за храненето, ако вземем предвид резултатите от ново изследване на университета Йеил по въпроса за субективното усещане на човека при приемането на храна.
В резултат на проучването, изследователите достигнали до извода, че състоянието на ума при хората влияе пряко на начина, по който те се чувстват физически задоволени след хранене. То определя до каква степен ще продължат да се чувстват гладни и евентуално дали ще консумират допълнителна храна, което да доведе до преяждане.
Резултатите от изследването, които могат да се превърнат във важен фактор в борбата срещу затлъстяването, са публикувани в онлайн изданието Health Psychology.
Изследователският екип от Йеил се е фокусирал върху нивата на хормона грелин, или така нареченият хормон на глада, който се отделян в храносмилателния тракт и контролира нивото на холестерол в кръвта. Оттам и стимулира апетита и чувството на глад. Нивата на грелин обикновено се повишават преди хранене и намаляват след това. Колкото по-високи са те, толкова по-вероятно е човек да преяде.
По време на проучването на изследваните лица бил даден млечен шейк с енергийност от 380 калории. На едната група те казали, че шейкът е висококалоричен и всъщност съдържа 620 калории, на другата – че е диетичен и притежава едва 140 калории. При хората, на които било казано, че храната е калорична, се наблюдавано драматично намаляване на хормона на глада, докато при участниците, които вярвали, че пият диетичен шейк, нивото на хормона не се променило чувствително.
"Изследването показа, че настройката на ума може значително да повлияе върху чувството на физическо задоволяване", споделя водещият автор на изследването Алия Кръм от факултета по психология към Йеил. "Мозъкът може да бъде излъган в усещането си за ситост или за незадоволеност. Това усещане зависи много от това, което хората вярват, че консумират отколкото от реалната калоричност на храната", допълва тя.
Най-интересното в случая е, противно на разпространената логика консумацията на храни, които са обявени за калорични може да даде по-добри резултати при опити за отслабване от храните, обявени за диетични, поради намалено по психичен път ниво на хормона грелин, обясняват изследователите.
Водещи
-
Путин се надява, че мирните преговори между Русия и Украйна ще продължат
Той каза, че първоначалната реакция на Украйна на предложението за създаване на двустранни...
01.08 | 17:59
-
Българските държавни железници издадоха остра позиция относно зачестилите случаи на силно замърсяване на влаковете от страна на пътниците
Финансови последици за превозвача
01.08 | 17:40
-
По-малко загинали, но повече тежко ранени при катастрофи през 2024 година
Критики към работата на институциите
01.08 | 17:20
-
9 деца от София, дошли на спортен лагер във Варна, са със стомашно-чревно разстройство
Децата са на възраст между 7 и 12 години. Настанени са в семеен хотел в града.
01.08 | 17:00
Най-четени
-
Митко Павлов написа хаплив коментар за Димо Алексиев, Ралица Паскалева му отговори
Ралица Паскалева по-късно изясни в коментар, че не оправдава действията на Алексиев, а...
01.08 | 11:59
-
Започва Богородичният пост - един от четирите многодневни периоди на въздържание в православния календар
Богородичен параклис
01.08 | 09:15
-
Годжи: Слави Трифонов спаси малкия ми син!
Годжи разказва как записването му в музикалното училище в Плевен изцяло преобръща живота му.
01.08 | 12:15
-
Киселова: Опозицията търси начин за консолидация
"Темата а КПК минава от едната крайност в другата, от това да изберем най-читавите хора до...
01.08 | 11:30