Пристрастени към храната? 16.04 | 10:20

Хората могат да бъдат пристрастени към храна по същия начин, както към наркотиците, алкохола или пушенето

От Кремена Бедерева

Ново изследване твърди, че хората могат да бъдат пристрастени към храна по същия начин, както към наркотиците, алкохола или пушенето.

Проучването, цитирано от CBS News, показва, че хората, които са пристрастени към храненето, имат мозъчна дейност, подобна на хората, пристрастени към наркотици или алкохол. Според статистическите данни две трети от американците страдат от затлъстяване или наднормено тегло.

"Учените в Йейл, където е направено изследването, искаха да разгледат два въпроса, свързани с постиженията на биологията и психологията и как те могат да взаимодействат със състоянието на затлъстяването", обяснява пред CBS News д-р Дженифър Аштън.

Те са проучили 39 жени, като са ги тествали чрез направен от тях въпросник за пристрастяването към храната. Учените попитали жените за тяхното поведение и тяхната храна, като сумирали след това техните отговори. След това подложили жените на функционален ядрено-магнитен резонанс, който проследява реалната активност на нашите мозъци.

Показали им снимки на ... шоколадов шейк, а след това чаша, с много неприятен слюнка в нея. И след това проследили резултатите в техните мозъци. Това, което открили учените, е, че хората, които имат висок резултат за активността на мозъка си, когато гледат шоколадовия шейк, имат в мозъка си област, която "свети".

Интересното е, че изследването не открило връзка между индекса на телесна маса и високата активност на мозъка към храната. Това, според учените, означава, че не е задължително да сте с наднормено тегло, ако притежавате тази област в мозъка.

Как можете да разберете обаче дали сте пристрастен към храната?

Това, което наистина е важно, е, че изследването е част от продължаващо проучване на хората. Всъщност се следи дали трябва да се класифицира пристрастяването към храната като истинска зависимост, подобна на тези към наркотиците или алкохола.

Става въпрос не само за храна, но и за наркотици, хазарт или пушене. Това, което учените се опитват да разберат, е дали хората ядат повече храна, отколкото първоначално планират? Това може да бъде един от знаците.

За да разберете дали сте пристрастени към храната, трябва да си отговорите на въпросите дали се чувствате по-бавни след хранене и трябва ли да ядете повече храна, за да се почувстват по-добре?

За да се опитате да контролирате преяждане, ключът е да знаете какви са вашите мотиви и поведенчески промени.

"Чуваме за понятието "комфортни храни" - тези, които обикновено са с високо съдържание на въглехидрати, на захар и богата на мазнини храни. Ако хапвате и искате все повече и все повече, и повече от тях, може да се каже, че храната е наистина вид пристрастяване за вас, подобно на това към хазарта, пушенето и употребата на наркотици", смятат учените.

Водещи

Най-четени