Вижте какви грипни щамове ще ни дебнат тази зима 30.09 | 16:10

Най-добрият начин да защитим себе си и своите близки от грипа е като се ваксинираме

От iNews.bg

За настоящия сезон характерните щамове на грипа са "Бризбейн", "Канзас", "Колорадо" и "Пукет", два от тях са тип А и два – тип В. Това съобщи д-р Сийка Чернева – директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция – Смолян, предаде "Фокус". По думите й, на пазара има тривалентна ваксина, която съдържа грипните щамове "Бризбейн", "Канзас" и "Колорадо", и четиривалентна, в която освен тези три щама е включен и "Пукет".
 
"Основно средство за профилактика на грипа и намаляване на заболяваемостта, смъртността и тежките усложнения са съвременните грипни ваксини. Разработени са безопасни и ефективни ваксини, които се прилагат повече от 60 години. При здрави хора грипните ваксини може да предотвратят 70% до 90% от заболяванията от грип. Ваксината се поставя ежегодно, защото изграденият имунитет се изчерпва. Всяка година Световната здравна организация (СЗО) препоръчва различен състав на грипните ваксини в зависимост от прогнозата кои вируси на грипа ще се разпространяват. На базата на тези ежегодни прогнози производителите на ваксини включват в тях съответните щамове", обясни д-р Чернева.
 
Тя подчерта, че за поставяне на противогрипна ваксина най-подходящи са октомври и ноември, когато разпространението на острите респираторни заболявания не е толкова високо, т.е. вероятността хората да са здрави е по-голяма. Когато се поставя ваксината, човек трябва да е здрав. Защитният ефект на ваксината се проявява 2-3 седмици след имунизацията.
 
"Имунизацията срещу грип е препоръчителна за всички лица, навършили 65 години, както и на други лица: възрастни и деца над 6-месечна възраст, страдащи от някои хронични заболявания, за живеещи в организирани колективи – специализирани институции за предоставяне на социални услуги, военни поделения, общежития и други, за лица с повишен риск от заразяване във връзка с професията им – транспортни работници, служители в армията и полицията, медицински персонал или лица, които могат да заразят високорискови пациенти – членове на семейството, персонал на лечебни, здравни и социални заведения", посочи д-р Чернева.
 
Тя допълни, че с цел снижение на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и усложненията му, повишаване на имунизационния обхват при възрастните хора над 65г., Министерство на здравеопазването разработи Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип 2019-2022 г. Целева група на програмата са най-уязвимите – а именно лицата, навършили 65 години. При хората в напреднала възраст ваксината намалява тежкото протичане и усложнения до 60%, а смъртните случаи с 80%.
 
 
Д-р Чернева уточни, че общопрактикуващите лекари ще препоръчват, изписват и поставят противогрипна ваксина на лицата от целевата група. В имунизационния кабинет на РЗИ Смолян могат да се имунизират срещу грип всички желаещи, с ваксина закупена от аптечната мрежа. Цената на манипулацията е 2 лв. Най-добрият начин да защитим себе си и своите близки от грипа – това сериозно заболяване, което толкова често подценяваме, е като се ваксинираме, каза още д-р Чернева.

Водещи

Най-четени