ДНК е виновна за мигрената 13.06 | 17:07

Генетичното изследване обяснява защо жените страдат по-често от мигрена

От Елена Кирилова

Надеждите за лечение на мигрената се увеличиха, тъй като учени откриха три гена, свързани с мигрената, съобщава Daily Mail.

Учени от Харвардския медицински институт са прегледали 23 000 пациенти и са открили трите гена, които се смятат за причинителите на тежкото главоболие.

Те открили част от ДНК, която се смята за причинител на главоболието при жените. Това помага да се обясни защо те страдат по-често от мигрена, отколкото мъжете.

Тъй като засяга един на всеки осем души, мигрената фигурира в топ 20 на болестите, които пречат на нормалния начин на живот според Световната здравна организация.

Интензивното главоболие може да бъде придружено от гадене и висока температура, както и от висока чувствителност към светлина. Това може да продължи до три дни и е трудно за лечение.

Американското проучване се основава на миналогодишното британско откритие на ген, свързан с мигрената и нейните последици.

Според по-стари изследвания хората с мигрена са по-податливи и на други здравословни проблеми. Мъжете например е по-вероятно да страдат от сърдечни заболявания, както и са по-склонни към получаване на инфаркт.

Водещи

Най-четени