Диабетиците да посягат към червеното вино 13.10 | 13:50
Специалистите са установили, че при консуматорите на вино се отчитат по-малко рискови фактори за развитието на метаболитен синдром

Чаша червено вино на вечеря е безопасна и вероятно полезна за хората с диабет тип 2, предаде Reuters, позовавайки се на резултатите от израелско проучване.
Специалисти от университета "Бен-Гурион" са установили, че в края на 2-годишния период на изследването участниците, които са спазвали здравословна диета и са консумирали по чаша червено вино на вечеря, са с по-високи нива на "добрия" холестерол. При тях са отчетени и подобрени други здравни фактори в сравнение с индивидите, които са се придържали към същата диета, но вместо вино са пили минерална вода.
Изследователите обаче предупреждават, че ползите за индивидуалните пациенти трябва да се тълкуват предпазливо, както и да бъдат потвърдени от по-нататъшни проучвания.
Ползите и рисковете от консумацията на алкохол от диабетици са противоречиви. И докато някои изследвания разкриват вероятни ползи от умерената употреба на спиртни напитки както от диабетици, така и от здрави хора, остава под въпрос дали лекарите трябва да препоръчват на пациенти с диабет да пият.
За целите на настоящото проучване специалистите са разделили на групи 224 души на възраст между 40 и 75 години, страдащи от диабет тип 2. Изследваните лица от различните групи е трябвало да пият по 150 милилитра минерална вода, бяло или червено вино. Преди началото на изследването участниците не са употребявали алкохол. Всички изследвани лица са се придържали към Средиземноморска диета.
В края на 2-годишния период на проучването специалистите са установили, че хората, консумирали червено вино на вечеря, са с по-високи нива на "добрия" холестерол, който помага за отстраняването на "лошия" холестерол от артериите. При тях също така е отчетен понижен риск от сърдечносъдови заболявания.
Изследователите са взели под внимание и рисковите фактори, съставляващи т.нар. метаболитен синдром, като например по-широка талия и повишено кръвно налягане.
Специалистите са установили, че при консуматорите на вино се отчитат по-малко рискови фактори за развитието на метаболитен синдром, отколкото при изследваните лица, които са употребявали минерална вода.
Водещи
-
Взрив във военния завод „Арсенал“ в Казанлък, има загинал (ОБНОВЕНА)
По първоначална информация ударната вълна е съборила помещение
03.07 | 19:08
-
След 6 години ремонт, пътят Ботевград – Мездра вече е отворен ОБЗОР
Ще направи ли това пътуването през Северозападна България по-бързо и безопасно.
03.07 | 17:59
-
София: Временни ограничения на движението в три транспортни подлеза ще има поради измиване
От 00:00 часа до 4:30 часа на 8 юли се забранява влизането на пътни превозни средства по бул....
03.07 | 17:40
-
Съюзът на артистите: Искате ли оставката на Тошко Йорданов?
Обезпокоителни изказвания в културната сфера
03.07 | 17:20
Най-четени
-
Риба балон е била уловена край Севастопол
Най-големият риск идва от токсина в тъканите ѝ, който не се разрушава при готвене и прави...
03.07 | 10:15
-
Иво Сиромахов публикува нови остри критики към депутатите в социалните мрежи
Призив за премахване на депутатите
03.07 | 11:30
-
Кои работници и служители имат право на допълнителен платен годишен отпуск? 2
Не са малко професиите, при които се полагат повече от закононо определените 20 дни платен...
03.07 | 11:00