Електронните цигари помагат за отказването от тютюнопушенето 21.05 | 14:35

Нова надежда за желаещите да се откажат от вредния навик

От iNews.bg

Пушачите, опитващи да се откажат от вредния навик, имат с цели 60% по-голям шанс за успех, ако преминат на електронни цигари. Този процент е в пъти по висок от вероятността при използването на никотинови продукти като лепенки или дъвки, или разчитат само на волята си, предаде Reuters. Резултатите са от британско изследване, продължило 5 години и обхванало близо 6000 души, допълва БТА.

Електронните цигари могат да изиграят важна роля за ограничаването на тютюнопушенето и съответно да намалят свързаните с вредния порок болести и смъртност, споделят авторите на изследването от Юнивърсити колидж в Лондон.

Освен че причинява рак на белите дробове и други хронични респираторни заболявания, тютюнопушенето допринася съществено и за сърдечносъдовите заболявания, които са водещата причина за смъртност в света.

"Електронните цигари значително подобряват общественото здраве", казва ръководителят на изследването Робърт Уест. Като относително нов продукт електронните цигари бързо станаха обект на спорове, разделяйки общественото мнение в отношението към тях. Поддръжниците им ги смятат за мощно оръжие в борбата срещу тютюнопушенето, а противниците им твърдят, че се замества един вреден навик с друг.

Като цяло липсват достатъчно доказателства в подкрепа на безопасността и ефикасността им, както и изследванията върху ефектите на дългосрочната им употреба.

По данни на Световната здравна организация тютюнопушенето отнема живота на 6 милиона души годишно.

Водещи

Най-четени