Електронното медицинско досие не е сред топ интересите на българина 09.10 | 19:34

Тази година едва 16 309 души са изявили желание да имат свой код, за да го разгледат

От Цанка Донкова

Електронното медицинско досие не е сред топ интересите на българинаЕлектронното медицинско досие не е сред топ интересите на българина. Тази година, когато се въведе услугата броят на желаещите да получат персонален код, за да разгледат данните си е едва 16 309 души, съобщават от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). В същото време за периода от 1 януари т.г. до 6 октомври код са получили 5352 души.

Другата възможност, за да разгледа човек електронното си медицинско досие е да има универсален електронен подпис. От 1 април 2013 г. до 6 октомври 2014 г. 2447 души с електронен подпис са разгледали своите здравни досиета.

От НЗОК отбелязват, че всеки може да провери електронното си медицинско досие, стига да има код или електронен подпис, допълва БТА.

Уникалният код за достъп до Персонализираната информационна система (ПИС) на НЗОК е 10-символен буквено-цифров код, който се издава от всяка районна здравноосигурителна каса, независимо от местоживеенето, като за целта е необходимо желаещият да подаде заявление за издаване. След навършване на 18-годишна възраст на младежите се предоставя личен код, като достъпът на родителите до техните лични данни се прекратява.

Въпреки това от касата алармират, че през последните няколко дни граждани са подали сигнали, че в електронните им здравни досиета са нанесени неверни данни.

Водещи

Най-четени