Тристранката даде благословията си за актуализацията на бюджета на НЗОК 01.10 | 14:40

50 млн. отиват за болниците

От Христина Рафаилова

Социалните партньори в рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество даде благословията си за поредната актуализация на бюджета на здравната каса. 

Още преди седмица стана ясно, че НЗОК  откри "резерви", с които да вкара още 100 млн. лв. в бюджета си. Средствата са от наличности по сметката на здравния фонд, които са от приходи на касата. Ремонтът на бюджета обаче трябва задължително да бъде гласуван от Министерския съвет. 

50 млн. лв. от стоте милиона ще отидат за болнична помощ. Здравните заведения стигнаха нов рекорд, като задълженията им през септември достигнаха над 407 млн. лв.

През изминалите месеци заради страха, че в края на годината няма да останат средства за болнично лечение, се наблюдаваше огромен брой на хоспитализациите, което допълнително натовари системата. 

25 млн. лв. от актуализацията ще бъдат отделени за лекарства за домашно лечение. 15 млн. лв. ще са за лечението на онкоболните, а 10 млн. лв. ще бъдат отделени за медицински изделия.

Това е вторият ремонт на бюджета на здравния фонд, като в последните си дни 42-рото народно събрание гласува той да бъде актуализиран с 225 млн.лв. 

Водещи

Най-четени