Защо работим, дори и когато сме болни? 18.11 | 14:51

Несигурността в работата и страхът от уволнение кара хората да работят, въпреки неразположението си

От iNews.bg

Служителите, които се правят на герои и отиват на работа, въпреки че са болни, с течащ нос или възпалено гърло, всъщност се оказват непродуктивни, твърдят изследователи.

В изследване на Journal of Occupational Health Psychology, цитирано от Сbc, проф. Гари Джонс, от университета "Конкордия" в Монреал, проучва 444 души за техните специфики на работа, трудовия им стаж, отсъствията им от работа и дните, в които работят, дори  и да са болни. Оказва се, че болните служители не са толкова функционални в работата си.

Според данните на изследователите работниците, които работят, дори и когато са болни, са несигурни в работата си. "Спокойните за работното си място служители не се страхуват от евентуално уволнение, в случай че не отидат работа заради някакво неразположение", уточнява проф. Джонс.

Хората, които разчитат някой да се грижи за тях при евентуално боледуване или пък са започнали да работят, докато още учат, по-често рискуват и работят, докато са болни, в сравнение с другите, показват още изследванията.

Предишни изследвания също посочват, че хората, които са несигурни на работното място и непостоянни в изпълнението на задачите си, по-често ходят на работа, докато са болни.

Факт е, че разходите за един работодател са по-големи, когато работниците му са в болнични, но присъствието на един болен служител на работното място, докато е настинал, може да донесе още по-големи разходи, смята проф. Джонс.

Друго проучване, проведено тази година, потвърждава тези данни. Оказвало се, че служителите са повече притеснени при появата на работното място на болните си колеги, отколкото впечатлени от тяхната всеотдайност.

53% са заявили, че са боят от контакт с болните си колеги, за да не ги заразят, а 29 на сто заявяват, че са загрижени за болните си колеги. Едва 11% заявяват, че ще бъдат впечатлени от всеотдайността на своите колеги, които работят, въпреки неразположението си.

Но когато самите те се разболеят, отговорите им се променят - 51% са заявили, че ще отида на работа така или иначе, дори и да са настинали, в сравнение с 31%, които заявяват категорично, че ще си останат вкъщи и ще си вземат болнични.

Все пак, специалистите препоръчват да споделите с работодателя си, че не се чувствате добре и въпреки че изпитвате отговорност към него, да отидете на лекар и да си останете вкъщи за няколко дни.


Водещи

Най-четени