Здрави ли сте? 04.01 | 09:03

5 профилактични теста за мъже преди 40 години

От Кремена Бедерева

Изпратихме 2012-та и посрещнахме 2013-та, както подобава. Хапнахме, пийнахме, но е време да помислим и за здравето си.

За да сте сигурни обаче, че то е добро, няма да е зле да си направите пет профилактични теста, за най-често срещаните заболявания при мъжете до 40 години.

Съветът е на д-р Стивън Деймър, който работи в Continium Center for Health and Healing в Ню Йорк. Taка че, ако не вярвате на нас, вярвайте на специалиста.

1. Тест за рак на тестисите

Шансът да се разболеете от рак на тестисите е относително малък (едва 1% от общите ракови заболявания принадлежи на този тип), но същевременно той е най-често срещаният при мъжете на възраст между 15 и 35 години. Ланс Армстронг стана известен не само с победите си, но и с това, че пребори коварната болест.

2. Проверете си кръвното налягане

Веднага след непредвидените травми, вторият най-сериозен убиец на младите мъже са проблемите със сърцето. Един от големите рискове е нелекуваното високо кръвно налягане. Около една трета от младите страдат от него, а от тях една пета не подозира за това. Игнорирането му води до инфаркти, инсулти, проблеми с бъбреците и очите. Проверявате си кръвното налягане редовно и се надявайте да е между 120/80.

3. Висок холестерол

Това сигурно сте го чували стотици пъти. Но ето още веднъж - високият холестерол се получава вследствие на неправилно хранене, застоял начин на живот и кофти генетична обремененост. Води до блокиране на артерии, понижено кръвно налягане, което пък води до сърдечни удари или инсулти. Всички мъже над 35 трябва да следят нивото на холестерола си, като е по-добре да започнете от по-рано - особено, ако сте по-пълен.

Какво още трябва да си изследвате, за да сте сигурни, че сте здрави, вижте на sportuvai.bg.

Водещи

Най-четени