Здравословна храна ли е италианската паста? 21.08 | 14:08
Макароните са добър източник на сложни въглехидрати. Проблемът идва от сосовете и добавките

Под наименованието паста се крият добре познатите ни дълги спагети, макароните във различни форми и дори тънките и широки лентички за направата на вкусна лазаня.
Дали обаче чиния вкусна паста, подправена с зехтин, босилек, доматена паста и поръсена със сирене е здравословно хранене? От сайта Buzzleл.com се опитват да открият отговора.
Има някои храни, които категорично могат да бъдат наречени вредни – става дума за бонбоните и газираните безалкохолни напитки. На обратния полюс стоят плодовете и зеленчуците, а някъде по средата се намират всички останали – млечни храни, месо и тестените изделия.
Много хора си мислят, че макароните са направени от пшеничено брашно. Това донякъде е вярно, само с едно уточнение – брашното за истинската италианска паста е от т.нар. твърда пшеница. На външен вид голяма разлика между зърната няма, но съдържанието на общ белтък е по-високо, има и разтеглив глутен и каротиноиди. Чисто кулинарно макароните от твърда пшеница не се слепват и са по-вкусни. От гледна точка на здравето те са по-добрият и хранителен избор за трапезата ни.
В макароните освен това се съдържа по-малко сол отколкото в други тестени изделия, богати са на витамин В и са източник на сложни въглехидрати, желязо и необходимите ни фибри. В макаронените изделия няма мая или сода, които да подуват корема. За сметка на това в много от тях има полезната фолиева киселина, която е особено важна за жените.
Пастата е полезна и за диабетици, тъй като има нисък гликемичен индекс. Това означава, че не увеличава нивото на кръвната захар.
Големият проблем на италианската паста обаче са сосовете и добавките. В равиолите например можете да сложите практически всичко – различни видове месо, сирена, зеленчуци и дори морски дарове. Същото се отнася и до повечето видове паста. Вкусните сосове, направени от сметана, сирена или масло, просто изкушават да полеем ястието си. И именно тези добавки могат да се окажат вредни, най-малко за фигурата ни.
Съветите на експертите в тази насока са да подбираме правилно с какво поднасяме пастата си. Ако не можем да се откажем от любимия си сметанов сос за равиолите, по-добре плънката е да е само от зеленчуци, например. Така ще може да се намери баланс на храната и макароните ще останат част от здравословната диета.
Водещи
-
Горите на България трайно застаряват заради липса на активна грижа
Горите в България заемат над 39% от територията на страната
24.04 | 14:00
-
Министър Митов: Случаят с починалия мъж при полицейско задържане в Казанлък е срам за МВР
Във връзка с детето, което изчезна в края на миналата година в гурковското село Конаре Христов...
24.04 | 13:45
-
КЗК глоби две фирми с над 1 млн. лева заради краве мляко в овче сирене
От глобените дружества казват, че извършват постоянни тестове и грешката е изолиран случай.
24.04 | 13:30
-
Андрей Райчев за стоте дни управление: Хората заобичаха Росен Желязков
Правителството на Росен Желязков навърши своите първи 100 дни на власт - традиционен момент за...
24.04 | 13:15
Най-четени
-
На 87 години почина легендарната журналистка на БНТ Даниела Кънева
През 2020 г. президентът Румен Радев я удостои с Почетния знак на държавния глава за нейния...
24.04 | 10:00
-
Костадин Костадинов: Толкова е жалко и унизително, че няма накъде повече
Председателят на "Възраждане" направи паралел между сегашното медийно отразяване
24.04 | 10:30
-
До 500 лева глоба грози закъснелите с данъчните декларации
Сериозни санкции за закъснение
24.04 | 09:30
-
Денят на "синовете на гърма" – какво знаем за Светли четвъртък
Народни обичаи и вярвания
24.04 | 09:15