Здравословна храна ли е италианската паста? 21.08 | 14:08
Макароните са добър източник на сложни въглехидрати. Проблемът идва от сосовете и добавките

Под наименованието паста се крият добре познатите ни дълги спагети, макароните във различни форми и дори тънките и широки лентички за направата на вкусна лазаня.
Дали обаче чиния вкусна паста, подправена с зехтин, босилек, доматена паста и поръсена със сирене е здравословно хранене? От сайта Buzzleл.com се опитват да открият отговора.
Има някои храни, които категорично могат да бъдат наречени вредни – става дума за бонбоните и газираните безалкохолни напитки. На обратния полюс стоят плодовете и зеленчуците, а някъде по средата се намират всички останали – млечни храни, месо и тестените изделия.
Много хора си мислят, че макароните са направени от пшеничено брашно. Това донякъде е вярно, само с едно уточнение – брашното за истинската италианска паста е от т.нар. твърда пшеница. На външен вид голяма разлика между зърната няма, но съдържанието на общ белтък е по-високо, има и разтеглив глутен и каротиноиди. Чисто кулинарно макароните от твърда пшеница не се слепват и са по-вкусни. От гледна точка на здравето те са по-добрият и хранителен избор за трапезата ни.
В макароните освен това се съдържа по-малко сол отколкото в други тестени изделия, богати са на витамин В и са източник на сложни въглехидрати, желязо и необходимите ни фибри. В макаронените изделия няма мая или сода, които да подуват корема. За сметка на това в много от тях има полезната фолиева киселина, която е особено важна за жените.
Пастата е полезна и за диабетици, тъй като има нисък гликемичен индекс. Това означава, че не увеличава нивото на кръвната захар.
Големият проблем на италианската паста обаче са сосовете и добавките. В равиолите например можете да сложите практически всичко – различни видове месо, сирена, зеленчуци и дори морски дарове. Същото се отнася и до повечето видове паста. Вкусните сосове, направени от сметана, сирена или масло, просто изкушават да полеем ястието си. И именно тези добавки могат да се окажат вредни, най-малко за фигурата ни.
Съветите на експертите в тази насока са да подбираме правилно с какво поднасяме пастата си. Ако не можем да се откажем от любимия си сметанов сос за равиолите, по-добре плънката е да е само от зеленчуци, например. Така ще може да се намери баланс на храната и макароните ще останат част от здравословната диета.
Водещи
-
Андрей Райчев: Как да работи парламент, в който 8 партии са в смъртна схватка
"Причините са две: страхът от нови избори и фактът, че България е на ръба на приемането на...
14.03 | 18:00
-
ЦИК обяви имената на още двама депутати
Решение на Конституционния съд и нови депутати
14.03 | 17:20
-
Общо 15 000 души в областта са изложени на риск от замърсена питейна вода
Бедствено положение в село Стрелец
14.03 | 16:59
-
Кремъл: Путин е изпратил съобщение на Тръмп относно предложението за примирие с Украйна
Той отбеляза, че има „резерви” относно предложението за 30-дневно прекратяване на огъня, като...
14.03 | 16:45
Най-четени
-
Японска компания заменя пукащите балончета с ядливи пуканки
Иновативна японска хранителна компания предлага революционно решение в света на опаковките,...
14.03 | 15:15
-
Пренареденият пъзел: „Величие“ влиза в парламента – ще има ли правителство
По думите му един депутатски мандат е приблизително около 10 000 гласа, „това означава, че...
14.03 | 09:30
-
Ивайло Мирчев с коментар за това, което се случва в момента с бюлетините
Оттук нататък единственият вариант е Бойко Борисов да си работи с Делян Пеевски, поясни той.
14.03 | 10:15
-
Кирил Петков: Пеевски щял да прави държавна лавка. Човек, който преяжда всеки ден, ще храни бедните- пълен абсурд!
По думите му вчера управляващата коалиция е била „изнасилена“ от Пеевски още преди идването на...
14.03 | 14:45