Какво ще се случи с организма ни, ако спрем да ядем зеленчуци? 30.03 | 13:20
Зеленчуците са неизменна част от всяко балансирано хранене

Зеленчуците са неизменна част от всяко балансирано хранене – те осигуряват ценни витамини, фибри и антиоксиданти, които поддържат тялото в добра форма. Но какво се случва, ако напълно ги изключите от менюто си? Според експертите, това може да доведе до сериозни здравословни проблеми, свързани с дефицит на жизненоважни хранителни вещества.
Последици от липсата на зеленчуци в храненето
Проблеми с храносмилането
Без достатъчно фибри, червата започват да функционират по-зле. Това води до запек, подуване и натрупване на токсини, обяснява диетологът Олeна Костюк. Фибрите играят ключова роля за поддържането на редовен стомашно-чревен тракт и здравословна чревна флора.
Влошаване на състоянието на кожата
Зеленчуците са източник на антиоксиданти – вещества, които защитават клетките от увреждане. При липсата им, кожата може да стане суха, без блясък, а също така да се появят повече пъпки и бръчки.
Постоянна умора и отпадналост
Микроелементи като магнезий и калий помагат за поддържането на енергийния баланс в организма. При недостиг, човек може да усеща постоянна слабост, липса на сила и мотивация.
"Не е нужно да ядете килограми зеленчуци! Само 300-400 грама дневно са достатъчни, за да се почувства тялото ви добре", отбелязва Костюк.
Важно е да се разбере, че приемът на витамини под формата на добавки не може напълно да замести хранителните вещества от естествени източници – те се усвояват по-добре, когато идват от храна.
Кои зеленчуци задължително трябва да присъстват в менюто ви?
За да поддържате здравето си в оптимално състояние, включете следните зеленчуци в ежедневното си хранене:
Листни зеленчуци (спанак, кейл, рукола, маруля)
Богати на витамини A, C, K и фолиева киселина, те подпомагат сърдечната функция, имунитета и храносмилането.
Броколи
Източник на фибри, витамини C, K и фолиева киселина. Има силно противовъзпалително действие и подпомага здравето на сърдечно-съдовата система.
Моркови
Съдържат бета-каротин (провитамин A), който е важен за зрението, кожата и имунната защита.
Чушки
Един от най-добрите източници на витамин C – ключов за имунната система, кожата и усвояването на желязо.
Домати
Богати на ликопен – мощен антиоксидант, който намалява риска от сърдечносъдови заболявания и някои видове рак.
Карфиол
Осигурява фибри, витамини C и K и спомага за детоксикацията на организма.
Цвекло
Подобрява кръвообращението, подпомага функциите на черния дроб и може да спомогне за понижаване на кръвното налягане.
Чесън и лук
Притежават противовъзпалителни и антимикробни свойства, укрепват имунната система и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Тиква
Богата на бета-каротин, подкрепя здравето на очите, кожата и имунитета.
Краставици
Високо съдържание на вода, което подпомага хидратацията и улеснява храносмилането.
Водещи
-
След зелено училище: Над 30 деца са с хранително натравяне в хотел в Боровец
Те са от София и Пловдив
02.04 | 17:40
-
Опасно лечение зад граница: Разкриха схема за „зарибяване“ на пациенти в България
Той подчерта, че според действащите у нас закони, и конкретно Законът за здравето, лекари и...
02.04 | 17:20
-
Костадин Костадинов даде коментар пред медиите след дебатите в НС по внесения вот на недоврие
"Всеки един вот на недоверие представлява двоен стрес тест – както за правителството - дали...
02.04 | 17:00
Най-четени
-
ПП-ДБ: Няма да участваме в този нелеп цирк в пленарна зала, не е сега моментът за оставка на кабинета
Представители на "Продължаваме Промяната - Демократична България" дадоха брифинг
02.04 | 10:58
-
Бащата на Сияна: Водачът на ТИР-а не слязъл да помогне, пил кафенце
Институциите бездействат въпреки сигналите
02.04 | 11:30
-
Започва тестването на системата за средна скорост по пътищата
Тестов период и измервания
02.04 | 10:01