Как да запазим тънката талия след постите? 06.05 | 09:40

Д-р Донка Байкова съветва какво да консумираме и какъв режим да си създадем

От Елена Кирилова

Не бива да се нахвърляме лакомо към любимите ни животински продукти веднага след Великденските пости, съветва диетологът д-р Донка Байкова, цитирана от агенция "Фокус”.

Причината за това, е, че постите са продължили повече от 40 дни и може да се създаде риск от здравословни проблеми при прекомерна консумация на животински продукти.

Според Байкова подходът ни към храната трябва да е разумен и информиран, като трябва да се съобразяваме не само с количеството, но и със самата комбинация от храни.

Добре е да се консумира по един представител на празничните ястия в първите дни след постите. Препоръчва се избора на хранителен продукт, който дълго време не е консумиран.

За закуска днес можете да сервирате козунак с чай, с кафе с мляко, капучино, какао с мляко или фреш. Едва към 10 ч. се препоръчва похапването на ябълка или яйце.

Обедното меню може да включва месо, гарнирано със зеленчуци и плодове.

Следващото хранене следва да е 16 ч., когато отново можем да хапнем парче козунак или великденска сладка.

Вечерята пък трябва да е от по-леки зеленчукови разнообразни ястия. Добре се отразяват салатите и сиреновите продукти.

Подобно меню би спестило появата на болки в стомаха или възпалителен процес, както и хипертонични проблеми.

Д-р Байкова съветва да сме по-внимателни и да не консумираме прекалено храна и да не комбинираме твърде много храни.

Водещи

Най-четени