Как да се предпазим от грип и Ковид-19 в сезона на ваксините? 24.09 | 15:30

Кои са основните рискови групи?

От iNews.bg

С настъпването на есента ваксините за сезонни заболявания като грип и Ковид-19 вече са налични в аптеките и здравните заведения. Това беше обявено от информационната платформа на Министерството на здравеопазването.

"Ваксините се произвеждат в определени количества, доставят се до определени страни по заявка и това, което се знае, е че допълнителни количества няма да бъдат внасяни. Хората, които се ваксинират и желаят да се ваксинират, извън националната програма, която е за лица над 65 години, могат да си ги закупят още сега и да ги поставят, когато намерят за добре, в рамките на предгрипния период", каза д-р Георги Миндов от Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари в студиото на "България сутрин".

Той препоръчва ваксинацията да се направи до средата на ноември, за да бъде постигнат оптимален имунитет преди началото на грипната епидемия.

Кои са основните рискови групи?

Основната целева група за грипната ваксина са хората над 65-годишна възраст, както и тези с хронични заболявания като диабет, сърдечни и белодробни проблеми. Ваксината е особено препоръчителна за възрастни хора с отслабен имунитет, които могат да развият усложнения при заразяване с грип.

"Програмата продължава за лицата над 65 години. Предвиден е по-широк обхват. Целта ни е да достигнем 20%, което ще е много добре, с около 5% от миналата година. Има група от хора, които всяка година се ваксинират и са доволни. Виждам, че те не боледуват", коментира още д-р Миндов пред Bulgaria ON AIR.

Пациентите могат да закупят ваксината от аптеките и да я поставят в кабинета на своя общопрактикуващ лекар. Д-р Миндов съветва ваксината да се съхранява правилно - в хладилник при температура между 2 и 8 градуса. След поставяне на ваксината, пациентите трябва да останат под наблюдение за около 10-15 минути, за да се избегнат евентуални странични реакции.

След поставянето на ваксината имунитетът срещу грип се развива в рамките на 14-21 дни. Затова е важно ваксинацията да бъде направена навреме, преди началото на пика на заболеваемостта, който обикновено се наблюдава през декември и януари.

За децата на възраст от 2 до 18 години съществува опция за ваксинация под формата на назален спрей.

"Трябва да знаем, че в момента има изключително много заболели от Ковид-19. Всичко, което наблюдавате грипоподобно, с хрема, с болки в гърлото и фебрилитет, почти всичко е Ковид-19. Хората не се тестват, няма карантина, карат го леко, но нека внимават с възрастните хора", подчерта д-р Миндов.

Водещи

Най-четени