Консумацията на рибни продукти намалява риска от депресия при жените 05.05 | 18:07
Омега 3 киселините в комбинация с женските хормони помагат на мозъка да се бори с депресията
Консумирането на рибни продукти два пъти седмично намалява риска от депресии при жените с 25%, установиха австралийски учени, предава Daily Mail.
Ефектът на морската храна се обяснява с факта, че съдържащите се в нея омега 3 мастни киселини, в комбинация с женските хормони естроген и прогестерон, помагат на мозъка срещу депресивните състояния.
Според предишни изследвания най-малко пет милиона британки имат проблеми с депресията. Екип учени от изследователския институт "Мензиeс" в Тасмания изследвал 1400 мъже и жени на възраст между 26 и 36 години. Участниците в експеримента трябвало да си водят дневник за хранителния си режим. В него задължително били включени рибни продукти, сред които риба, миди и раци. Едновременно с това наблюдение учените следели и тяхното психично здраве.
При жените се наблюдавало интересна тенденция. С всяка следваща седмица при поне едно допълнително рибено ястие се констатирало намаляване на риска от депресия с 6%. А тези, които консумирали морска храна два пъти седмично, показали снижен риск от депресия с 25%, допълва БТА.
При мъжете консумацията на рибни продукти не се отразява върху депресивните им състояния.
Водещи
-
Обилен снеговалеж спря камионите през "Рожен" и "Превала"
Сняг вали в района на Пампорово, Рожен, Превала, Доспат и Змеица. В останалата част на региона...
21.12 | 14:00
-
Стичков подари на Митко Рачков символична "златна топка"
Кмат тържествено отбеляза 30-годишнината от спечелването на най-престижното футболно отличие...
21.12 | 13:40
-
Сигнал за бомба в района на централата на БСП
За 12 часа днес в залата в централата на социалистите беше планирано провеждането на...
21.12 | 13:20
Най-четени
-
Владимир Чуков за нападението в Магдебург: Това е чист терористичен акт
Обстановката в тази провинция на Германия силно се влоши по отношение на бежанците, коментира...
21.12 | 09:45