Лекарите в страх от хепатит C 13.10 | 14:34

Очаква се в Европа да е налична терапия, гарантираща над 97% успеваемост

От Теодора Кокаланова

В световен мащаб заразени с хепатит С са 50–60% от претърпелите трансплантация на органи и около 13% от пациентите, при които има трансфузии на кръв и кръвни продукти. Честотата на HCV-инфекцията при диализни болни е между 2,6% и 22,9% и рискът се увеличава с продължителността на диализното лечение.

С цел да бъде преборена тази черна статистика Българското нефрологично дружество прие становище за предпазване от хепатит С. Документът ще бъде внесен в Министерството на здравеопазването и цели да осигури профилактика и лечение на хепатит С (HCV) за медицинските специалисти, които работят с пациенти, подложени на хемодиализа или след бъбречна трансплантация.

Хепатит С се предава по кръвен път, което прави подобен род медицински манипулации високорискови за заразяване с вируса. Затова за медицинските специалисти, работещи с такива пациенти, съществува повишен професионален риск от заразяване с вируса на хепатит С. Анкета, проведена сред лекарите, показва, че специалистите са наясно с рисковете, но малцина от тях се сещат да се изследват редовно.

Нефролозите настояват държавата да покрива профилактичните изследвания за хепатит С, както и лечението с най-ефективните терапии на медицински специалисти, заразени по време на работа.

През следващата година се очаква в Европа да е налична терапия за хепатит С, гарантираща около 97% успеваемост. Тя ще бъде под формата на таблетки и ще се приема само за три месеца перорално, няма да има сериозни странични ефекти. В момента лечението на хепатит С продължава около 1 година, като успява да излекува около 50% от пациентите и има значими странични ефекти.

Водещи

Най-четени