Над 100 000 души у нас болни от хепатит С 09.10 | 14:46

Всяка трета минута петима души в света умират от заболяване, свързано с инфекцията

От Цанка Донкова

Хепатит С е една от най-опасните пандемии, които според специалисти дори задминава СПИН. Над 180 милиона души в света са носители на заболяването, а годишно около 10 хиляди умират от болестта. В България болните са около 110 хиляди.

Хепатит C е инфекция, която засяга главно черния дроб. Причинител на заболяването е вирусът на хепатит С (HCV). Болестта често протича без симптоми, но хроничната инфекция може да доведе до образуване на ръбцова тъкан (нефункционална тъкан, наподобяваща белег) по повърхността на черния дроб, а след години и до цироза.

В някои от случаите хората с цироза развиват също и чернодробна недостатъчност, рак на черния дроб или разширени вени в хранопровода или стомаха, което може да доведе до кървене или дори до смърт

Пътят на предаване е предимно кръвен, в 15% от случаите - полов. 80% от носителите на вируса развиват хронично заболяване. В 1/5 от случаите се стига до чернодробна недостатъчност и цироза. В България близо 800 от носителите на болестта годишно развиват рак на черния дроб, съобщава БНР.

Всяка трета минута петима души в света умират от чернодробно заболяване, свързано с хепатит С.

Профилактично трябва да се спазват правилата за стерилност при работа с кръвни продукти, посещение при зъболекар, правене на татуировки, поставяне на пиърсинг, маникюр и акупунктура.

Водещи