Лесен начин да се предпазим от вируси 03.06 | 14:00

Не се давайте на летния грип

От iNews.bg

Една супена лъжица канела може да дезактивира вируси, преди да са заразили човешкия организъм, сочат резултатите от ново изследване върху екстракти от растения и ефекта от тях върху патогени, предаде ЮПИ. 

Учени тествали вируса Phi X, за да установят дали се поддава на ефекта от сайгонска и цейлонска канела, както и на този от лука, чесъна, ментата, какаото, испанския шафран. Phi X е сходен с вирусите, които заразяват животни и хора. Оказало се, че в лабораторни тестове канелата дезактивира 99,9 на сто от вируса, докато другите екстракти нямат никакъв ефект.

"Получените резултати потвърждават виждането, че хранителен режим, който включва една-две супени лъжици канела дневно, може да е ефикасен за унищожаване на вируси, които причиняват настинка, грип, дори херпес, и за предотвратяване на риска от заразяване с тези вируси", заяви д-р Милтън Шифенбауер от университета Пейс в Ню Йорк.

 Сходствата между използваните за тестове бактериофаги и вирусите, които заразяват животни, доказват, че заключенията ни са правилни, отбелязаха учените. 

Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американското дружество по микробиология.

Водещи

Най-четени