Москов: При 300 000 регистрирани с пръст, само 100 отказали 01.11 | 16:49

Касата ще ни уведомява за всяко плащане на наше име от болница

От iNews.bg

До този момент над 300 000 здравноосигурени български граждани са се регистрирали в електронната идентификация на зравноосигурени пациенти, само 100 души са отказали. Това съобщи пред журналисти министърът на здравеопазването д-р Петър Москов, цитиран от БГНЕС.

Запитан как върви стартът на идентификатора за здравно осигурени български граждани, Москов заяви, че днес не е по-различен ден от всеки друг след 22 юли, когато бе въведен тестовият вариант на системата за електронна идентификация на зравноосигурените лица.

"До този момент над 300 000 здравноосигурени български граждани са се регистрирали в системата. Върху тях има около 100 отказа, което представлява 0,03% от всички, които са ползвали системата за болнична помощ в този период”, уточни той.

"Различното от днес е, че болниците вече задължително отчитат дейността, която изпълняват към здравната каса през регистрация на идентификацията на присъствието на пациента. Благодаря на всеки един български гражданин, че всъщност е разбрал, че това е оръжие в ръцете на хората, с чиито пари се формират фондовете на Касата. Това са нашите пари и ние с нашето присъствие трябва да генерираме възможността и да разрешим на Касата да заплаща за нашето лечение", обясни Москов. И на свой ред попита: "Добре е, нали?”.

На въпрос все пак каква е алтернативата за тези 100 отказали пръстова идентификация, той каза: "Ако днес ви се наложи да влезете в болница и поради някаква причина не желаете да се регистрирате в електронната система, създадена е цялостна организация във всяка една Районна здравна каса, която да гарантира, че екип на Касата моментално ще дойде при вас в болницата и ще удостовери присъствието ви”.

"Досега при настъпили откази това също се случваше от страна на Касата, голям процент, които в началото са декларирали, че не искат. След разговори с хора от Касата, обяснение за причините, възможностите, които дава това нещо на хората, са преосмислили решението си. Ако вие държите да не бъдете част от електронната идентификационна система, която е абсолютна безплатна за всеки един здравноосигурен гражданин, Касата ще удостовери присъствието ви в болница”, увери министърът.

Той обаче смята, че ако за малкото отказали пациенти се направи различно електронно решение или друг носител за идентификация, ще струва изключително скъпо и ще е огромно финансово натоварване за хората.

"Ще видим в рамките на следващите месеци, когато натрупаме нужния масив, колко ще струва алтернативен начин, да не се включвате в безплатното решение. Не се съсредоточавайте върху отказите, 300 000 граждани са се регистрирали в системата, 100 от тях не са пожелали. За мен е важно, че 300 000 български граждани вече имат контрол над начина, по който се харчат и техните пари, които по закон се внасят в Касата”, подчерта москов.

Министърът анонсира и едно от безплатните приложения по телефона, при което всеки регистриран в системата, ще бъде уведомяван, ако на негово име постъпи здравноосигурително плащане в касата срещу получени здравномедицински услуги. За целта обаче всеки трябва да изтегли от мрежата това приложение, за да го ползва.

"Трябва да контролираме парите си и обществото да е заедно в тази задача. Това не е битка на НЗОК, министъра или правителството, а наша обща. Количеството пари във фондовете за здравеопазване на министерството и НЗОК са повече от предишни години. Много от нещата, които бяха тежка драма за всеки един пациент, например направленията за остри състояния в доболничната помощ, вече са решени, финансирано е. Това не са пари, дошли от небето, а на базата на ефективното изразходване, спиране на корупционни схеми и спиране на източване на Касата”, категоричен бе той.

Министърът напомни още, че всеки пациент може да се обади на телефона на сайта на НЗОК, ако срещне някакъв проблем при приема си в болница, свързан с процеса на идентификация.

"Касата моментално ще прати допълнителна проверка. До този момент Касата е организирала наистина добре процеса. Единственият сигнал до обяд, беше от създало се напрежение във връзка с лоша организация в болницата в Бургас. Там е екип на Касата и на РЗИ и болницата ще бъде принудена да направи нужната организация така, че да не създава неудобства на хората”, допълни Москов.

Водещи

Най-четени