Настинка или алергия? 14.03 | 16:50

Как да ги разпознаете и как да се излекувате...

От Кремена Бедерева

И настинката, и алергията са адски неприятни състояния. Най-гадното е, че, ако ви се случат, трудно може да разберете кое от двете точно ви измъчва. Причината - симптомите им са сходни и следователно - адски трудни за разграничаване.

Все пак има няколко белега, по които бихте могли да се опитате да ги разпознаете, което пък ще ви подскаже как да ги лекувате. А тъй като пролетта е период, в който шансът да ви покосят, е двойно по-голям, от Fitwell.bg са открили въпросните сигнали.

- Въпреки че и настинката, и алергията са способни да ви "разсополивят", при алергията може да се сдобиете и с още нещо - постоянен и ужасен сърбеж в носа. Лошото е, че същият се случва именно във вътрешността на органа ви за обоняние, което е наистина неприятно.

Затова, например, много хора се опитват да облекчат неудобството си, като от време на време движат носа си като зайчетата – нагоре-надолу. Но, всъщност, това невинаги помага. 

- Другата разлика е, че при алергия хремата често е по-продължителна и не така сериозна, каквато може да се развие по време на настинка. Основната цел в първия случай е чрез сополите алергените да се прогонят навън. 

От своя страна, подсмърчането при настинка може да се окаже доста по-сериозно и да се усложни с времето. Внимание! Следва нещо неприятно: цветът на сополите при алергия в повечето случаи е прозрачен и чист. А при простудяване слузта, излизаща от носа, може дори да е жълта, виждали сте я – няма да обясняваме.

- И не на последно място: ако сте алергични, вероятността да получавате спорадични пристъпи на кашлица е доста голяма. За сравнение, при настинка или грип, нерядко има опасност да се развият дълбоки респираторни проблеми, които причиняват и по-сериозна и продължителна кашлица.

 

Водещи

Най-четени