Няколко скрити фактора, които ви карат да се чувствате вечно уморени 04.06 | 18:00

Истината се крие в няколко просто правила

От Беатрис Николoва

Има хора, които развиват хронична умора и понякога дълго не могат да разберат на какво се дължи това. Ако мислите, че отговорът се крие само в липсата на сън, то ще ви убедим, че това изобщо не е така.

Малките неща в ежедневието ви оказват голямо влияние. Например скучната работа, храната, навиците ви или липсата на такива, въобще палитрата е голяма. По тази причина ще ви представим няколко причини, поради които хроничната умора е станала част от живота ви.

Пропускате тренировка, когато сте уморени повече от обикновено

Да пропускате тренировка, за да пестите енергия всъщност работи срещу вас. В университета в Джорджия направиха експеримент с 20 души, чиято работа е свързана с тежко физическо натоварване и затова не спортували.

В продължение на 3 месеца участниците в експеримента тренирали 3 пъти седмично по 20 минути. След края на проучването, всички били на мнение, че се чувстват по-добре от преди. Това е така, защото редовните тренировки увеличават силата и издръжливостта ни, спомагат работата на сърдечно-съдовата ни система, което донася повече кислород на тъканите ни.

Така че следващият път, когато се изкушите да се паркирате на дивана след тежък ден, изберете разходката като алтернатива, ще се почувствате по-добре.

Не пиете достатъчно вода

Дори и да сте малко дехидратирани – само 2 % под вашия минимум, това ви отнема енергията почти наполовина, казва Ейми Гудсън преподавател по спортна медицина в Тексас. Гудсън смята, че трябва да разделим на две теглото си и полученото число да пием в литри течност.

Недостиг на желязо

Недостигът на желязо може да ви направи муден, раздразнителен и да убие бавно възможността ви за концентрация. Освен това ще се чувствате ежедневно уморени, защото желязото увеличава кислорода в кръвта.

Ето храни богати на желязо: говеждо месо, боб, ядки и др.

1514650

Липсата на желязо в организма може да се дължи на друг здравословен проблем и ако имате такава е добре да се консултирате с вашия лекар.

Прекалявате с перфекционизма

В стремежа си да бъдем перфектни, влагаме много повече енергия във всичко, което правим и съответно губим много повече енергия.

Правите от мухата слон

Ако обичате да драматизирате и имате малки панически пристъпи всеки ден, вие се изтощавате емоционално ежедневно, което води до сериозна загуба на енергия. Когато усетите, че отново се паникьосвате, просто поемете дълбоко въздух и обмислете рационално ситуацията.

При по-сериозните случаи се препоръчва медитация, която трябва да бъде тренирана със специалист.

1514651

Пропускате закуската

За бодър дух е препоръчително да не изпускате закуската. Докато спите вечер, тялото ви работи, макар и на забавени обороти. То хаби енергия и е добре сутрин "да заредите наново горивото".Все пак не е добре да закусвате каквото и да е. Яйцата, мюсли, плодове са подходящ избор за добър старт на деня.

Пиете чаша вино или две преди лягане

Да пийнете чаша вино преди сън е приятно, но в един момент може да се обърне срещу вас. Алкохолът първо блокира централната ни нервна система, след това има така наречения седативен ефект или познат като отпускащ ефект.

След това бумерангът се връща, защото след консумация на алкохол, организмът произвежда повече адреналин, което пречи на съня.

1514653

Д-р Алън Тоуфайт, медицински директор на отделение по неврология в болница в Ню Йорк, препоръчва да преустановим консумацията си на алкохол поне три, четири часа преди сън.

Лягате си късно през уикенда

Ако си легнете късно в събота, ще спите до късно в неделя, съответно ще легнете късно и в понеделник сутринта ще ви се спи изключително много. Това нарушава биологични ви часовник дори и за ден. Не казваме да си лягате с кокошките през почивните дни, но не будувайте до сутринта.

 

Водещи

Най-четени