Околният цвят влияе на биологичния часовник 16.05 | 17:41

Циркадният часовник определя количеството светлина, постъпващо от външния свят

От Антония Михайлова

Биохимици от Манчестър са изяснили, че не само светлината, но и цветът влияе върху циркадните ритми.

Оказва се, че около една четвърт от клетките от супрахиазматичното ядро (СХЯ) реагират на измененията на цвета на околната среда, особено ако става дума за синия цвят, който придобива небето при залез. Откритието е описано в сп. PLOS Biology.

Отдавна е установено, че циркадните ритми, определящи дейността на организма през денонощието както при хората, така и при животните, в голяма степен зависят от светлината. Хората, които дълго време се намират в тъмнина, се оказват напълно дезориентирани и техният организъм не разбирал ден ли е, или нощ.

Учени под ръководството на Тим Браун (Tim Brown) от университета на Манчестър провели експеримент, за да изяснят дали само светлината въздейства върху циркадните ритми.

Както казва Браун в сп. Science, "здравомислието подсказва, че циркадният часовник по някакъв начин определя количеството светлина, постъпващо от външния свят. Но ние решихме да изясним няма ли някакъв по-сложен механизъм".

Изследователите изучавали супрахиазмалното ядро при мишки – тази част от мозъка, която отговаря за работата на циркадните ритми. Когато мишките били осветявани с лъчи ту с един, ту с друг цвят, учените измервали дейността на нервните клетки. Станало ясно, че около една четвърт от клетките на супрахиазмалното ядро реагират на измененията на цвета, особено ако става дума за син цвят като този, който придобива небето при залез.

Тогава мишките били поставени в клетка с "изкуствено небе", чийто цвят постоянно се променял. В обичайна ситуация при мишките, като нощни същества, температурата след след залез-слънце се покачва. Ако небето не придобиело нощен цвят в необходимото време, то циркадният ритъм се разстройвал, температурата можела да се покачи например с 30 минути по-рано.

Това откритие в бъдеще може да помогне в изучаването на механизма на цветното зрение както при мишките, така и при хората. Освен това възможно е това да помогне на хората при смяна на часови пояси, както и при преодоляването на сезонната депресия.

Днес тези проблеми се решават, като се постави човек в ярко осветена кабина, но може би светлината в тази кабина трябва да е в определен цвят.

Водещи