Плешивото теме – въпросът не е в количеството, а в качеството 05.01 | 15:27

Причините за оплешивяването не са много ясни и до този момент за науката

От Елена Коцева

Американски учени твърдят, че се успели да установят причината за типичното мъжко оплешивяване.

Резултатите от своето изследване учените са публикували в Journal of Clinical, като в него посочват, че плешивостта не е в липсата на нови коси, а в качеството на тези, които израстват на мястото на опадалите

Учените са установили, че пациенти с оплешивяване и без оплешивяване реално имат еднакво количество фоликули за образуване на косми
Заради дефект обаче на стволови клетки новите косми остават изключително малки и могат да бъдат разгледани само под микроскоп.

Заради факта обаче, че и при плешивите има същото количество стволови клетки дава надежда на учените, че ще могат да бъдат реактивирани.

Резултатите ни говорят за съществуването на проблема с активирането на стволовите клетки, които трансформират клетките-предшественици.

Експертите се надяват, че изследванията им ще позволят да създадат специален крем, който да трансформира дейността на клетките и на главите да се появяват отново нормални коси.

Причините за оплешивяването остават и до този момент неясни за науката, като до този момент експертите считат, че най-вероятно процесът е свързан с мъжкия хормон тестотерон. Не е ясен обаче механизмът, който обвързва хормона с предаването на плешивостта по наследство.

Водещи

Най-четени