СЗО призовава: Намалете "скритата" захар в храните 05.03 | 16:00

Например, в кетчупа и газираните напитки има прекалено много захар

От iNews.bg

За да се бори срещу затлъстяването и зъбните кариеси, Световната здравна организация (СЗО) препоръча да се намали консумацията на захар от възрастни и деца, съобщиха световните информационни агенции.

СЗО има предвид консумацията на съдържащи захар продукти, като кечуп и газирани напитки.

Според организацията захарта би трябвало да съставлява едва 10% от ежедневната енергийна дажба на хората от всички възрастови групи. Тези 10% са еквивалентът на 50 грама или 12 кафени лъжички захар.

От СЗО припомниха, че голяма част от консумираната днес захар е "скрита" в храни, които не са смятани за сладости. В една чаена лъжица кечуп са "скрити" 4 грама захар.

Едно кенче газирана напитка може да съдържа до 40 грама захар, т.е. 10 кафени лъжички захар. Ако захарта съставлява по-малко от 5% от ежедневния енергиен прием, това ще е от полза за здравето на потребителите.

Що се отнася до съдържанието на "скрита" захар в продуктите, по-подробната информация върху етикетите може да допринесе за намаляване на консумацията на тези храни.

СЗО препоръчва също на своите страни-членки да започнат диалог с хранително-вкусовата промишленост, за да се ограничи съдържанието на "скрита" захар в продуктите й.

Водещи

Най-четени