Световният ден на сърцето учи как да пазим здравето си 26.09 | 20:54

Събитието се провежда всяка година на 29 септември и акцентира върху превенцията и ограничаването на сърдечно-съдовите заболявания

От Елена Кирилова

Тази година традиционно у нас ще бъде честван Световният ден на сърцето, 29 септември, съобщават от РЗИ - Софийска област.

През 2012 г. събитието ще премине под мотото "Един свят - Един дом - Едно сърце” и ще постави акцент върху превенцията и ограничаването на сърдечно-съдовите заболявания. Те са причина за близо 30 на сто от смъртните случаи по света. Освен това се очаква към 2030 г. повече от 23 млн. души годишно да умират от тези заболявания, което е повече от цялото население на Австралия.

Сърдечно-съдовите заболявания не засягат предимно мъже, а и много жени. Противно на митовете, че е "мъжко” заболяване, сърдечните проблеми се оказват причина за всеки трети смъртен случай при жените.

Подобни рискове съществуват и при децата. Такъв има и преди раждането, но той се увеличава значително с нарастване на детето. Причините за това са неправилното хранене, липсата на физическа активност и излагането на вредна среда като тютюнопушенето. Проблемите при децата са по-сериозни, тъй като те могат да страдат психически, ако някой от близките им е болен или почине от сърдечно-съдово заболяване.

Ето защо се организира Световен ден на сърцето, който цели да информира хората по света за опасностите и превенцията на сърдечните заболявания. Съществуват елементарни стъпки, които могат да бъдат предприети в семейна среда, така че да се намали риска от болести на сърцето.

На първо място, това е налагането на здравословен начин на хранене. Трябва да се избягват храни, богати на сол, захар и вредни мазнини. Вместо това менюто трябва да включва повече плодове и зеленчуци.

Втората стъпка предполага повишаването на физическата активност, защото липсата й причинява 6% от световната смъртност.

Експертите препоръчват и отказването на цигарите, защото тютюнопушенето води до множество болести. Всяка година пасивното пушене убива повече от 600 хил. непушачи, включително и деца.

Водещи

Най-четени