Спешно преструктуриране на финансирането на НЗОК иска новият й шеф 15.03 | 12:32

Сега е моментът повечето услуги за граждани да бъдат дигитализирани, казва проф. Салчев

От iNews.bg

"Ще направя предложение за бързо преструктуриране на финансирането на НЗОК и по-конкретно на вътрешното разпределение на ресурсите, за да се отговори на предизвикателствата на момента. Голяма част от болниците ще изпитат затруднение, защото ще приемат спешни случаи. Забранени са плановите приеми и операции, а голяма част от колегите ще пренасочат своята дейност за покриване на ситуацията. Това ще окаже влияние върху финансирането, защото финансирането е на базата на преминал пациент". Това каза пред БНР новоизбраният директор на НЗОК проф. Петко Салчев.

Според него сега е моментът голяма част от административните услуги на НЗОК към гражданите да бъдат дигитализирани.

В предаването "Неделя 150" проф. Салчев допълни, че ще потърси помощ за дигитализация на някои дейности като т.нар. наблюдение в реално време на броя на леглата или на преминаващите по клинични пакети.

По думите му актуализация на бюджета на НЗОК не се налага, тъй като Касата има резерв, а е необходимо вътрешно преструктуриране. Той увери, че има готовност за отблокиране на резерва при необходимост.

Проф. Петко Салчев подчерта, че сега ще се действа в оперативна обстановка, но трябва да се помисли и за след това.

"След това ще започнат разговорите за бюджетната прогноза за следващата година, преструктурирането вътре в начините на плащане, повече пари за профилактика и за първичната медицинска помощ. Нерешен проблем е т.нар. "дългосрочна и координирана грижа", за да се отговори на демографската ситуация и рисковите групи. Ще се опитам да предложа на Надзорния съвет, на МЗ, на парламента мерки за доплащане на системата... ".

Водещи

Най-четени